
В хладилника на почти всяко домакинство има кора с яйца. Понякога забравяме да проверяваме срока им на годност, въпреки че яйцата са продукт с доста голяма дълготрайност и могат да се консумират известно време след изтичането на срока. При неправилно съхранение или по някакви други причини, например ако ги държите на вратата, където температурата в хладилника е по-висока и има риск да се развалят, яйцата могат да станат негодни за ядене, пише Az-jenata.bg.
Как лесно да разберете дали можете да ги консумирате или е по-добре да ги изхвърлите?
Напълнете голяма купа със студена вода. Внимателно поставете яйцето в купата. Важно е водата да го покрива изцяло. Използвайте лъжица, с която да поставите яйцето, така че да не потъне прекалено бързо или да се спука.
Ако то потъне и застане настрани на дъното на купата, значи е прясно и свежо и няма причина да се притеснявате от консумацията му.
Ако потъне, но стои изправено и леко се клатушка, яйцето пак е прясно, но е леко остаряло. Въпреки това е годно за консумация и безопасно за здравето.
Ако обаче яйцето не потъне и остане да плава на повърхността на водата, тогава не го яжте. Или е развалено, или е прекалено старо.
Защо развалените и стари яйца плават?
Черупките на яйцата са твърди, но порести. Когато яйцата остареят, въздухът започва да навлиза през черупката и да се движи свободно във вътрешността, а съдържанието на яйцето губи течностите си, изсъхва и се свива.
Колкото по-старо е яйцето, толкова повече въздух съдържа, което го кара да плава във водата.
За да сте най-сигурни дали да ядете такова яйце, проверете миризмата му след счупване.
Още от категорията
Виж всички
Може ли истинският мед да се развали

Съвети за гримиране за жени над 40 години

Акценти
Виж всички
Липсата на реформа в МВР вече струва човешки животи


Петима души пострадаха при катастрофи край Пловдив




Контрабандистите признаха вина и получиха леки присъди


Темите на Traffic News
