Понякога неочаквани "гости" могат да увредят хранителните ви запаси и просто да развалят настроението ви. Никой не обича да намира малки насекоми до кухненската маса и съдовете.

За да запазите кухнята си чиста и рафтовете си непокътнати, има няколко рецепти за организиране и съхранение на тези видове храни.

1.Замразете зърнените култури 

Ниската температура ще предотврати появата на насекоми и вашите хранителни запаси ще бъдат запазени непокътнати. Не бива да съхранявате ориза по този начин, той реагира зле на замръзване и след варене губи структурата и формата си.

2. Сложете до тях лимонова кора

Всъщност може да има няколко такива "хранителни" репеленти. Освен сушена лимонова кора може да използвате и чесън или люти чушки. Този метод работи особено добре с ориз. 

3.Използвайте метал

Нарежете фолиото на парчета и поставете вътре в буркана със зърнени храни, насекомите ще го заобиколят. Всички прибори за хранене, поставени в зърнени храни, работят на същия принцип. 

4.Използвайте подправки в бурканите за съхранение

Забелязали ли сте, че по-старото поколение държи дафинови листа в буркани с елда или ориз? Работата е там, че някои растения плашат буболечки и молци. Те включват не само дафинови листа, но и изсушен невен.

5.Проверявайте внимателно новите опаковки

6.Почиствайте редовно

Всички случайно разпръснати продукти трябва да бъдат отстранени възможно най-бързо, защото насекомите могат да бъдат привлечени от миризмата на храна.

7.Третирайте шкафовете с оцет

За профилактика и ако вече сте имали тъжен опит с насекоми, избършете всички шкафове, в които държите зърнени храни, както и местата, които са най-близо до тях , с оцет, разреден с вода.

8.Сложете зърнените храни в буркани

Това може да бъде както пластмасови, така и стъклени контейнери, важно е капакът да е плътно завинтен или щракнат, като се прекъсва пътят за достъп на кислород.

9.Следете запасите

Въпреки факта, че зърнените храни могат да издържат дълго време и не изискват сложни грижи, не купуайте прекалено много. Проверете хранителните си запаси и купувайте само когато те са на изчерпване.

10.Спазвайте условията и правилата за съхранение

Тук отново непретенциозността на зърнената култура изиграва жестока шега. Много хора не смятат за необходимо да следят сроковете на годност, просто хвърляйки следващия пакет в недрата на кухненските шкафове. Междувременно, насекомите могат да се завъдят и в продукт с изтекъл срок на годност, той не е толкова полезен  като пресния.

При зърнените храни, както при всяка друга храна, е важно да се спазват сроковете на годност, както и да се следи температурата и влажността в помещението, където съхранявате запасите.