За да запазите кухнята си чиста и рафтовете си непокътнати, има няколко рецепти за организиране и съхранение на тези видове храни.
1.Замразете зърнените култури
Ниската температура ще предотврати появата на насекоми и вашите хранителни запаси ще бъдат запазени непокътнати. Не бива да съхранявате ориза по този начин, той реагира зле на замръзване и след варене губи структурата и формата си.
2. Сложете до тях лимонова кора
Всъщност може да има няколко такива "хранителни" репеленти. Освен сушена лимонова кора може да използвате и чесън или люти чушки. Този метод работи особено добре с ориз.
3.Използвайте метал
Нарежете фолиото на парчета и поставете вътре в буркана със зърнени храни, насекомите ще го заобиколят. Всички прибори за хранене, поставени в зърнени храни, работят на същия принцип.
4.Използвайте подправки в бурканите за съхранение
Забелязали ли сте, че по-старото поколение държи дафинови листа в буркани с елда или ориз? Работата е там, че някои растения плашат буболечки и молци. Те включват не само дафинови листа, но и изсушен невен.
5.Проверявайте внимателно новите опаковки
6.Почиствайте редовно
7.Третирайте шкафовете с оцет
За профилактика и ако вече сте имали тъжен опит с насекоми, избършете всички шкафове, в които държите зърнени храни, както и местата, които са най-близо до тях , с оцет, разреден с вода.
8.Сложете зърнените храни в буркани
Това може да бъде както пластмасови, така и стъклени контейнери, важно е капакът да е плътно завинтен или щракнат, като се прекъсва пътят за достъп на кислород.
9.Следете запасите
Въпреки факта, че зърнените храни могат да издържат дълго време и не изискват сложни грижи, не купуайте прекалено много. Проверете хранителните си запаси и купувайте само когато те са на изчерпване.
10.Спазвайте условията и правилата за съхранение
Тук отново непретенциозността на зърнената култура изиграва жестока шега. Много хора не смятат за необходимо да следят сроковете на годност, просто хвърляйки следващия пакет в недрата на кухненските шкафове. Междувременно, насекомите могат да се завъдят и в продукт с изтекъл срок на годност, той не е толкова полезен като пресния.
При зърнените храни, както при всяка друга храна, е важно да се спазват сроковете на годност, както и да се следи температурата и влажността в помещението, където съхранявате запасите.