Традицията да се добавя пипер към кафето датира от много векове, когато арабските търговци са измислили как да пекат кафе на зърна с черен пипер, за да запазят вкуса и аромата по-дълго. По-късно се оказа, че пиперът, освен че „запазва“ вкуса на кафето, има и други ползи за организма.

Защо кафето с пипер е полезно?

Укрепващите свойства на кофеина се подобряват няколко пъти, ако добавите пипер. Кофеинът подобрява кръвообращението, осигурява кислород на мозъка и подобрява концентрацията. Освен това тандемът кофеин и пипер активира краткосрочната памет, което улеснява запаметяването на големи количества информация.

Кафето и пиперът са богат източник на антиоксиданти. Те предпазват тялото от увреждане на свободните радикали, предотвратяват възпалителните процеси в тялото, забавят стареенето, предотвратяват образуването на бръчки, подобряват състоянието на кожата и я предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение.

Комбинацията от кафе и черен пипер стимулира производството на хормона на щастието, серотонин, точно като шоколада, но съдържа минимално количество калории.

В допълнение към черния пипер, можете да добавите чили към кафето си, но специалистите препоръчват да не пиете такова кафе, ако страдате от стомашно-чревни заболявания.

Как да си направим кафе с пипер?

Необходими съставки:

4 чаени лъжички смляно кафе
половин чаена лъжичка смлян пипер (червен или черен)
канела, карамфил, индийско орехче на вкус

Смесете всички сухи съставки, залейте ги с половин литър вода и варете, докато се появи пяна.

Налейте кафето в чаши и се насладете на богатия вкус!