Обикновено се смята, че кафето достига до Европа благодарение на турците, обсадили Виена и Малта през XVI век, но всъщност предприемчивите венециански търговци са първите, които започват официално да търгуват с кафе. Те внасят от Изтока кафе на зърна заедно със стоки като коприна и парфюми. Отначало кафето се продава на високи цени в аптеките като лекарство за храносмилателния тракт.
От 1683 г., когато според надеждни документи отваря първото кафене във Венеция, до днес италианското кафе се превръща в култова напитка. Макар че отглеждането на кафе е трудно на територията на Италия, жителите ѝ са известни с популярните си технологии за печене на зърната и са ненадминати експерти в приготвянето на напитката.
Какво кафе предпочитат в Италия?
Най-популярно в Италия е еспресото, защото италианците пият често кафе, но предпочитат малките порции. Еспресото – това е ароматна напитка, обикновено от 30 мл, с мек вкус и плътна златиста пяна на повърхността.
В Италия спазват класическия обем, като в кафене не се поръчва двойно еспресо. Сервира се не твърде горещо и италианците го пият прави, смятайки, че така може да бъде усвоено по-добре. За тях то е незаменимо и сутрин, и следобед, а често решават да се енергизират и преди вечеря, и дори след нея.
Най-популярните кафе напитки, които се смятат за класически, са повече от 30 на брой. За оригинална италианска напитка се възприема Coretto – еспресо с добавен алкохол, както и кафе с добавено мляко от типа на капучино, макиато, лате и мокачино. Кафе с мляко в Италия пият само сутрин и до обяд.
Освен неизменното еспресо, другите предпочитани от италианците видове кафе са:
макиато – кафе с капка мляко;
капучино – с мляко и гъста млечна пяна;
ристрето – с обем едва от 25 мл;
бичерин – с шоколад и сметана;
фрапучино – или с мляко, или със сметана и карамелен сироп;
еспресо романо – с лимонена кора;
морета фонес – с алкохол;
Glasse – с натурален крем за сладолед и др.
За разлика от много почитатели на кафето в други страни, които си поръчват в заведение просто „кафе”, за италианците консумацията на напитката е ритуал и те изцяло се наслаждават на „характера” ѝ.
Кои са най-популярните марки италианско кафе?
Европейците научават за вкуса на кафето от донесеното от Италия, по-точно от Венеция. В появилите се през XVI век кафенета зърната се обработват по домашна технология. До наши дни италианците са разработили вече десетки технологии, включително и за изпичането на зърната или т.нар. „италианско изпичане”.
Тайната на италианските технолози при създаването на нови видове кафе се крие в изкуството да се смесват различни кафе зърна. Със съвременните компютърни технологии зърната се обработват по специфичен начин за получаване на известното италианско еспресо.
Кафето в Италия е предимно на зърна и мляно. Разтворимото не се консумира, а производството му е в малки количества.
Наред с такива известни марки кафе като немската Jacobs, австрийската Julius Meinl и др., по света са добили известност и италианските. Всяка от тях има своя технология за избор на кафе зърна, изпичане и опаковане. Има марки с по-богати традиции от други, такива, произвеждащи по-елитни или по-обикновени видове кафе, но всички те са с еднакво безупречно качество.
Сред италианските марки, наложили се на световния пазар, са такива като:
LAVAZZA
Това е най-популярната италианска марка кафе, която дължи своята слава на подбраните сортове от Африка, Централна и Южна Америка, Азия и др. Зърната са Арабика и Робуста, комбинирани в различно съотношение, като са получени уникални смеси. Неслучайно кафе LAVAZZA е предпочитано кафе решение за зареждане на вендинг машини, както и за приготвяне на напитки в домашни условия.
illy
Кафето на зърна на марка illy е със статут на първокласен продукт. Марката предлага само зърна от сорта Арабика, като блендът съдържа 9 вида зърна, селектирани от плантации в Африка, Бразилия, Централна Америка и Индия. Изпечени са или средно, или тъмно, за да предложат напитка както с мек, така и с по-интензивен вкус.
KIMBO
Брандът има над 50-годишна история, започнала в малко неаполитанско магазинче. Днес е лидер не само на италианския пазар, но и в десетки други страни. Почитателите на неаполитанското еспресо могат да избират различни блендове, съчетаващи зърна от Африка, Централна и Южна Америка. Марката предлага кафета от сорта Арабика с леко сладък вкус, с богат аромат и мека киселинност.
Gimoka
Макар и млад, заради огромния си асортимент от смеси брандът се налага не само на италианския пазар. Зърната от сортовете Арабика и Робуста са доставени от африкански, азиатски и др. плантации. Това позволява на почитателите на Gimoka да избират между наситено или меко кафе, с по-горчив или по-сладък вкус, и с различен послевкус.
Danesi, De Roccis, Milani, Coffe Boasi и още много италиански марки печелят доверието на милиони любители на напитката по света. Кафеени дървета в Италия може и да не се отглеждат, затова пък италианските смеси са най-добрите. Любовта на италианците към напитката може да почувства всеки, който е опитал поне веднъж италианско еспресо от току-що смлени кафе зърна.