Слънце, плаж, море… и парче студена диня. Освен вкусен, този летен плод е и доста полезен. Макар да е 92% вода, динята ни дава чувство за ситост, а 100 грама от нея съдържат само 30 калории.
Ето и 5 интересни факта за динята, за който повечето не подозират:
- Съдържа повече ликопен, отколкото доматите. Това е антиоксидант, който се открива в червените плодове и зеленчуци и влияе отлично на здравето ни. Той помага за борбата със свободните радикали и съответно подобрява имунната система. Според някои специалисти ликопенът може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.
- Сокът от диня облекчава мускулните болки. Това може да се дължи на съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин - аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.
- Динята е едновременно и плод и зеленчук. Сладка е като повечето плодове, но е от семейство тиквови – в него се класифицират зеленчукови култури като диня, краставица, пъпеш, тиква, тиквичка. И тъй като динята е и зеленчук, кората ѝ също е ядлива.
- В динята се съдържа много вода, което помага в битката с дехидратацията на организма през лятото. Обезводняването на организма води до главоболие, проблеми с концентрацията, чувство на умора и лошо настроение.
- Съществува и жълт сорт дини. Може да ви е трудно за вярване, но съществува сорт диня, който не е розова отвътре, а жълта. Кората на жълтата диня е като тази на червената, но цветът и вкусът на сърцевината са различни.
Изпрати на приятел: