Желанието и осъществяването на интимност е от съществено значение за всяка една връзка. И когато те липсват, всичко друго също куца. Затова е важно всеки проблем да се открива и да се назовава навреме, както и да се прилагат правилните мерки за неговото разрешаване.

Страхът от интимност е страх да бъдем физически и емоционално близки с някого. Най-често се причинява от тревожни състояния или травма от детството. В повечето случаи хората, които страдат от него, имат желанието да създадат сериозна връзка, но това им слага спирачки и често саботира любовния им живот. И ако не се работи върху проблема, това може да доведе до социална изолация.

Тук под интимност нямаме предвид само романтични и сексуални взаимоотношения. На физическо ниво този страх е свързан с всички видове докосвания, размяна на целувки, както и полов акт. На емоционално може да се изразява в страх от споделяне на истинските чувства и емоции. А може да бъде и страх от споделяне на знания, ценности и общи интереси.

Знаците, че имаме страх от интимност

Саботиране: Може да започнем да ставаме прекалено критични към приятелите и партньора си, да ги обвиняваме за възникнали проблеми и за действията им. Това се случва, когато някой ни стане прекалено близък.

Перфекционизъм: Може да усещаме, че трябва да бъдем перфектни, за да заслужим някой да ни обича. Това пък може да доведе до работохолизъм, който да ни помогне да избягваме създаването на близки отношения.

Ниска самооценка: Може да чувстваме, че не сме достатъчно добри или не допринасяме достатъчно за приятелствата и връзката си. Вероятно нямаме и увереност, че можем да изградим пълноценна връзка.

Проблеми с доверието: Липса на доверие в приятелите, колегите или половинката си и натрапчивото усещане, че искат да ни предадат или отхвърлят. Като резултат от това може да станем и много ревниви, с което съвсем очаквано да отдалечим любимия човек.

Серийни срещи: Страхът от интимност често води до невъзможност да създадем дълга връзка и вместо това се впускаме в серия от срещи и краткотрайни взаимоотношения, които не ни носят търсеното удовлетворение. А ако някоя връзка стане по-сериозна, може да усетим, че е време да й сложим край.

Изразяване на чувства: Ако ни е трудно да назовем с правилните думи това, което усещаме и искаме, вероятно имаме страх от интимност. А ако другите не знаят от какво наистина имаме нужда и какво очакваме от тях, вероятно ще останем незадоволени от отношенията си.

Трудности при физически контакт: Те се изразяват в целенасочено избягване на прегръдки, целувки или просто физическа близост с някого. Може и да имаме голямо желание и нужда от подобен контакт, но с поведението си да отблъскваме половинката си.

Важно уточнение е, че страхът от интимност не бива да се бърка с асексуалността. При нея водеща е липсата на желание за извършване на сексуални контакти и интимна близост, докато в този случай желание не липсва, но то е саботирано от вътрешните ни страхове. 

Най-честите причини за възникване на страха от интимност са страх от изоставяне, липса на контрол или отхвърляне. Тревожните разтройства и ниската самооценка са други евентуални причини, както и вече споменатите травми от детството, обяснява Health.com.

Ако някои от симптомите са на лице при нас, най-доброто, което можем да направим за себе си, е да потърсим помощ от психотерапевт. Също така е важно да осъзнаем няколко истини - всички връзки крият своите рискове, важно е да сложим спирачка на лошите мисли, трябва да ценим себе си и винаги да си поставяме цели, които да не спират да ни мотивират.

 

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock