Леко главоболие или дори мигрена могат да бъдат причинени от някои определени храни, особено при хора, които са чувствителни към тях.

Мигрената е феномен, който засяга между 12% и 16% от световното население - с по-висока честота при жените - и може да има множество причини, включително поглъщането на различни храни. Но освен това има и други по-малко интензивни главоболия, които могат да бъдат предизвикани с определени неща, които ядем или пием.

Червено вино

При него не  говорим за класическия махмурлук, дължащ се на злоупотреба с алкохол, който също причинява забележимо главоболие, а за реакция, която възниква при определени хора, когато се сблъскат с определени червени вина. 

Сулфитите са соли, които се добавят към виното, за да действат като антиоксиданти и следователно спомагат за запазването на продукта. Те могат да причинят алергични реакции, макар и предимно астма.

Шоколад

Вещество, наречено тирамин е една от съставките в шоколада. То може да предизвика главоболие при хора, които са чувствителни към него, особено когато се злоупотребява. Среща се в по-голяма пропорция в чистия шоколад, който е най-здравословният, тъй като не съдържа добавени захари. 

Някои сирена

Тираминът може да се произвежда и като метаболит на микробната промяна на аминокиселина, наречена тирозин, която присъства в протеините от сирене. Следователно ферментиралите сирена ще стават все по-богати на тирамин, тъй като стават по-зрели и по-стари.

Също така сините сирена, атакувани от гъбички и тип бри-бри, могат да имат високи концентрации на тирамин.

Орехи

Орехите също са източник на естествен тирамин, така че с тях не трябва да се прекалява, особено за хора, които са чувствителни към това съединение. Освен това, те имат висока калорична стойност, като всички ядки, и имат предимството на високото си съдържание на Омега-3 киселини.

Оцети

Те са в ситуация, подобна на тази при вината: поради мацерацията им със зеленчукови кожи, те могат да съдържат високи нива на хистамини и танини, както и промяна на тирозина, която повишава нивата на тирамин.

Колбаси и сушени меса

Нитритите са широко използвана добавка при втвърдяването на колбаси.Дори ако се консумират в малки количества те могат да причинят главоболие и мигрена при чувствителни хора.