Това традиционно гръцко ястие ще ви спечели с перфектната комбинация от аромати и сокове. Ето какво ви е необходимо, за да го приготвите.

Съставки:

4 картофа
4 патладжана
2 тиквички
3 домата
2 глави лук
1 скилидка чесън
5 чушки
сол на вкус
черен пипер на вкус
зехтин, за покритие
500 мл прясно мляко
4 супени лъжици брашно

Приготвяне:

Измийте и почистете зеленчуците от семената. Обелете патладжана, нарежете го на филийки и добавете сол. Нарежете картофите на парчета и ги подредете на дъното на тавичка, намазана със зехтин.

Подредете патладжана отгоре върху картофите. В друга купа нарежете доматите и смесете с предварително изпечените и нарязани чушки. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Изсипете доматената смес върху патладжана. Поръсете лука и чесъна със сол на вкус и добавете нарязаните тиквички. Това е предпоследният слой мусака, края трябва да бъде завършен със слой от патладжан.

Покрийте съда с фолио и печете на 250 градуса по Целзий. Докато мусаката се пече, можете да приготвите гарнитурата.

Смесете прясно мляко с брашно, докато получите хомогенна смес и я овкусете с чаена лъжичка сол.

След като мусаката е изпечена, изсипете тази смес върху нея и печете още 15-20 минути.