Най-големите фармацевтични компании GlaxoSmithKline, Sanofi, Merck и Pfizer решиха да не разработват ваксина срещу ебола, тъй като не е финансово изгодно. Заболяването е рядко и продажбата на лекарствата няма да покрият инвестициите.
Хиляди хора, които починаха от ебола, можеха да бъдат спасени, ако фармацевтичните компании бяха отделили средства за разработването на лек.
Професор от Оксфордския университет Адриан Хил заяви, че повече от 2 хиляди човека можеха да бъдат спасени, ако учените навреме бяха се захванали с изобретяването на ваксина срещу смъртоносния вирус ебола.
Хил се занимава с изработването на ваксината. Ако успее да я завърши достатъчно бързо, ще може да защити лекарите и всичките хора, които сега са в контакт със заразените в Африка. Освен това ваксината ще предотврати разпространяването на епидемията.
На този етап ООН признава, че ситуацията се влошава. Вирусът се е разпространил в пет държави в Западна Африка- Гвинея, Либерия, Сиера Леоне, Нигерия и Сенегал. Според последните данни 2105 човека са загинали, 3967- заразени. Правителството в Сиера Леоне въвежда четири дневен режим на „строга изолация”. От 18 до 21 септември е забранено на жителите да излизат от къщите си, за да може лекарите обстойно да проверят всеки един. Освен това е зарегистрирана епидемия и в Демократична Република Конго, където жертвите са 31.
Според ООН за изкореняването на вируса ебола ще трябва $600 млн. Ще са нужни от 6 до 9 месеца и през това време 20 хиляди човека могат да бъдат инфектирани. Еврокомисията прие решение да отдели €140 млн. за Африка.

Източник: russian.rt.com; превод: Ирина Минчева, TrafficNews.bg