Рецептите в българската кухня са формирани в продължение на векове, с традиции в овкусяването и изградени методи и техники за приготвяне. Няма спор, че ястията у нас са превъзходно вкусни, а някои от по-долу изброените са и доста лесни за приготвяне, което ги прави още по-чудесни.
Вижте кои са най-обичаните български ястия, според редица проведени анкети по нашите ширини.
Сутляш
Сутляшът е познат още просто като мляко с ориз и е традиционен турски десерт. Масовото му приложение в българското домакинство го превръща в мил спомен от детството за поколения българи. Ароматът на канела придава пълен завършек на превъзходния му вкус.
Туршията
Наближи ли есента, идва моментът за варене на люта ракия и затваряне в буркани на царска туршия. Туршията е едно от неизменните деликатеси на трапезата на всеки българин през студените сезони.
Баница
Баницата е част от всяка празнична трапеза, незаивисмо дали пиршеството е национално или религиозно. Едно от най-предпочитаните ястия за закуска е баница с боза, айрян или живо закваселно кисело мляко или боза.
Без баницата никой български празник не би бил това, което е.
Яйца на очи
Ястието, което всеки от нас трябва да умее да си готви сам са яйца на очи. Бързо, лесно и много вкусно.
Мусака
Картофи и кайма! Едни от любимите храни, събрани в едно. Мусаката се нарежда на шесто място в класацията на най-обичаните български храни.
Шопска салата
Трапеза без шопска салата с ракийка трудно се намира из нашите ширини. С нея се преяжда лесно и бързо може да ти стане тежко.
Бобена чорба
Като българската рецепта за бобена чорба просто няма друга на света. Зрял боб, вода, моркови, лук, чушлета, чубрица, пипер, джоджен, олио и домат – ето на това му се вика рахат!
Дроб-сарма
Дроб-сармата присъства в тетрадката на всяка баба. А самата дроб-сарма е най-вкусна, когато е агнешка.
Циганска баница
Съчетанието от попит с олио бял хляб, поръсен отгоре с червен пипер и сол е първият патриотичен залък за поколения родолюбци.
Шкембе чорба
Ситно нарязано свинско шкембе, начукан чесън, оцет, люти чушлета, лют червен пипер може и малко черен, за разкош. Без съмнение, това е най-патриотичното кулинарно съчетание в традиционната българска кухня, на което всеки един истински родолюбец не би могъл да устои.