Коледният козунак е част от традиционната празнична трапеза в Италия. Ако се разходите по улиците на северния град Падуа ще усетите аромата на прясно изпеченото изкушение. Любопитното е, че миризмата идва от... затворническата пекарна.
Зад стените й се приготвят едни от най-вкусните козунаци в цялата страна. Експертите по печивата пресяват брашното, месят тестото и пекат коледните козунаци, но тези специалисти са по-различни от всички свои колеги. Целият екип е от затворници. Някои от тях излежават дългогодишни присъди.
Инициативата за откриването на пекарна в затвора е от 2006 г. На всяка една от опаковките на козунаците има надпис "произведено в затвора "Падуа"".
Работата променя затворниците, твърди мениджърът на пекарната Никола Боскелете.
"Те изпълняват всичко много стриктно, защото за тях отвън е много трудно да намерят препитание и да се интегрират. Част от заработените суми те изпращат на близките си. Чувстват се значими съпрузи, бащи на синовете си и деца на родителите си.
Месечната заплата в пекарната стига до 1000 евро. Това, че затворниците са осигурени финансово, допринася за спазването на правилата и понижава контрабандата на стоки.
TrafficNews.bg