Не всеки шоколад е еднакъв. Той се различава по аромат, вкус, наситеност на вкуса, текстура, сладост и дори усещания, които създава при консумацията му. По отношение на състава шоколадът може да се различава по количеството какао, мляко, захар и какаово масло, както и дали са добавени други съставки като ядки, плодове, есенции. Тъмният шоколад има по-висок процент съдържание на какао и като цяло съдържа по-малко захар. Дотук ли обаче спират разликите?

Колкото по-високо е съдържанието на чисто какао в шоколада, толкова повече блокчето носи от полезните ефекти на кафявата прах на инките. А какаото заслужено се отличава с богатство на витамини, минерали и антиоксиданти.

Блокче от 100 г чист шоколад със 70-85% какаово съдържание обикновено има към 600 ккал, като около 46 г са въглехидрати, 43 мазнини. В него обаче се намират и немалкото фибри - 11 г. Фибрите са изключително ценна съставка в храната, тъй като съвременното хранене изпитва сериозен дифицит от тях, а те действително носят своята сериозна лепта за здравето на червата и редовния стомах.

Тъмният шоколад е богат на калий 715 мг, фосфор 308 мг, магнезий 228 мг. Съдържа още калций 73 мг, желязо 12 мг, селен почти 7 мг, цинк 3,3, манган 2 мг, мед 1,8 мг, но и натрий 20 мг. Съотношението между калия и натрия в него е в голяма полза на първия, но все пак при наличие на високо кръвно трябва да се има предвид, че тази храна може да даде също своя дан за количество натрий.

От витамините в шоколада не бива да се пропускат - витамин А, бета каротин, витамин Е, витамин К, витамини от В групата, както и лутеин и зеаксантин, флавоноидите, полифенолите, теобромин.

Така че може да се каже, че какаовото изкушение помага за доброто функциониране на мускулите, здравето и отпускането на нервите, подпомага червените кръвни клетки и очите, и не случайно, зарежда срещу умора.

Теоброминът се намира в твърдите вещества на какаото. На него се дължи и характерния горчив вкус на шоколада. Приема се за стимулант, което означава, че подобрява бдителността и настроението. Заради противовъзпалителни си свойства и способността да потиска кашлицата, се използва за медицински цели – често се добавя в сиропи. Несъмнено като стимулатор – може да ускори пулса и разшири кръвоносните съдове. С консумация на шоколад едва ли ще се стигне до понижаване на артериалното налягане, но все пак е добре да се знае, че на това изкушение едва ли може да се дължи повишаването му.

Заради съдържанието на антиоксиданти като цяло шолокадът предпазва клетките от увреждане. Можем да го хапваме за удоволствие, желание за сладичко, но какаовото изкушение е и храна за сърцето. Разбира се, предвид калоричността му и особено наличието на захар в него, е добре да се консумира с мярка до 30 г на ден, а като антиоксидантен източник да хапваме повече плодове, зеленчуци и бобови култури.

Предимство на тъмния шоколад пред останалите видове е, че действително съдържа по-малко захар, пише puls.bg. А днес на пазара се предлагат и достатъчно варианти с друг вид подсладители като стевия, които не биха създали пикове на кръвната захар и навредили на метаболитното здраве. 

Тъмният шоколад може да бъде с, но и без мляко и други млечни съставки, което го прави подходящ десерт и за хора с непоносимост към лактоза.

Предимството на тъмния шоколад е, че винаги може да измислим свой неповторим вариант на изкушението. Например могат да се смесят любимо ядково масло с разтопен тъмен шоколад и към сместа да се добави желан микс ядки и сушени плодове с домиращ определен предпочитан или любопитен вкус. Сега на мода е с кашу!