Може ли да има свят без пчели? Какво би станало ако тях ги няма? Група младежи се обединиха около този глобален екологичен проблем, а именно ситуацията с намаляването на популацията при пчелите. Репортер на TrafficNews.bg се срещна с част от ентусиастите, които разказаха повече за идеята на организацията. Ванина Станчева, Кристина Тодорова и Габриела Зафирова са част от екипа създал организацията Coshare (Осинови кошер).

CoShare е неправителствена организация за подпомагане развитието на българския пчеларски сектор и увеличаване популацията на пчелните семейства, чрез изграждане на връзка между бизнеса и пчеларите.
Идеята на участниците в проекта е много интересна. Инициативата им е свързана с пчелите и бизнеса и в точност проекта „Осинови кошер”. CoShare иска да подкрепи партньорството между социално отговорните компании и пчеларския сектор. По този начин те се стремят да създадат една устойчива екосистема и да утвърдят виждането, че пчелите ни помагат да живеем в хармония със света без дори да го осъзнаваме.
Важно е да уточним, че основната цел е да се подпомогнат пчеларите и да се стимулира произвеждането на мед за територията на България, а не за износ. Фирмите „осиновили” кошер не получават права върху него, а благотворително се включват в подкрепата на тази зелена идея.
България е страната посочена на първо място по износ на пчелни продукти. Надяваме се след време да бъдем и в първите класации на държавите произвеждащи мед за собствено ползване.

Виктор Дремсизов кореспондент на TrafficNews.bg от София