Гладенето е едно от домашните задължения, които всяка една домакиня се налага да прави. То може да бъде доста досадно за някои, но когато ютията е стара и загоряла, това задължение е още по-мъчително – не само заради неприятната миризма, а най-вече поради факта, че тя прилепва към дрехите и оставя ужасни петна. Разбира се, и за това има няколко домашни трика, които ще Ви представим и можете да използвате. 

Е, как да почистим ютията лесно и бързо с подръчни средства вкъщи?

Сол

Поставете памучен плат върху дъската за гладене и сложете няколко супени лъжици сол върху него. Обърнете ютията върху памучния плат и я пуснете. Докато тя се нагрява, търкайте с лек натиск памучния плат със солта. Оставете ютията да изстине напълно и почистете с мокър парцал.

Прах за пране

Можете да почистите загорялата ютия с перилен препарат. Капнете няколко капки от препарата в малка купа, пълна с топла вода. Потопете чиста кърпа в този разтвор и натъркайте загорялото желязо. Забършете с чиста кърпа.

Оцет

Оцетът е най-ефективният метод при такъв проблем. Накиснете памучен плат (кърпа) в топъл ябълков оцет. Почистете загорялата ютия с кърпата, докато петната изчезнат. Забършете ютията с влажна кърпа.

Ако и това не помогне – смесете няколко супени лъжици готварска сол или сода за хляб с топъл ябълков оцет. Разбъркайте, докато съставките се разтворят напълно. Потопете чиста памучна кърпа в сместа и почистете загорялата ютия с нея, докато петната не изчезнат. Забършете с влажна кърпа.

Веро

Често загорелите петна запушват дюзите на ютията, от където излиза парата или вода. За да се справите с този проблем, смесете малко вода с веро или течен сапун. Потопете чиста памучна кърпа в тази смес и почистете добре плаката и дюзите на ютията. Забършете ютията със суха и чиста кърпа.

Паста за зъби

Можете да използвате малко паста за зъби, за да почистите загорялата ютия. След като елиминирате петната, забършете с влажна кърпа.

Кислородна вода

Водородният пероксид или т.нар. кислородна вода също е ефективен инструмент за почистване на загорели петна. Накиснете суха и чиста памучна кърпа в малко водороден пероксид и почистете с него нагорещената ютия, докато петната не изчезнат.

Без значение кой от методите ще решите да използвате, не забравяйте да погледнете и инструкциите за почистване на ютията, дадени от производителя.