Жълтъкът действа на косата като естествен емулгатор, като ефективно свързва добавените съставки, което води до гладка текстура на маската. В резултат на това на ниска цена получавате ефективен начин за грижа за повредени, сухи, чупливи и матови кичури. В зависимост от това какви съставки добавите към основния вариант на маската, можете да постигнете различен ефект на грижа. На базата на яйца можете успешно да създавате балсами с овлажняване, против пърхот, увеличаване на растежа на косата и предотвратяване на прекомерен косопад.

1. Домашна маска за коса с яйце и мед
Имате ли увредена и чуплива коса? Добавянето на мед към яйчената маска ще подхрани и регенерира вашите коси. Рецептата е проста – изсипете 1/2 супена лъжица мед и 1 супена лъжица зехтин в яйцето. Ако искате силна регенерация на косата, си струва да добавите 1/2 зряло, намачкано авокадо. Подобно на други „маски за коса“, вариантът с мед също трябва да престои около 20-30 минути. Не забравяйте, че маската с яйца може да се разтече, така че е най-добре да носите нещо, което можете да изцапате без съжаление. По желание може да сложите шапка за баня на главата си – това е достатъчно да задържите маската върху косата си за около 15-20 минути.

2. Домашна маска за коса с яйце и рициново масло
Това е идеалната рецепта за маска за изтощена коса. Всичко, което трябва да направите, е да добавите няколко капки рициново масло към 1-2 разбити яйца. След като нанесете сместа на косата си, сложете шапка за баня за около 20-30 минути и изплакнете с хладка вода и шампоан. Рициновото масло не само укрепва косата и й придава блясък, но и ускорява растежа и подобрява цялостното й състояние. Има и потъмняващи свойства, поради което се препоръчва в ежедневната грижа за веждите и миглите. Ако искаме да балансираме потъмняващите свойства на рициновото масло върху косата си, можете да добавите няколко капки лимон към „домашната смес“, която има изсветляващ ефект.

Забележка: хората със сух скалп не трябва да използват тази маска – рициновото масло може допълнително да я изсуши.

3. Домашна маска за коса с яйце и лимон
Маската с яйце и лимон ще бъде идеална за мазна коса. Все пак трябва да се избягва, ако краищата на косата ни са сухи. За да приготвите тази маска, добавете 1 супена лъжица прясно изцеден сок към 2 яйца и разбъркайте. Получената смес трябва да се разнесе върху косата и да се изчака 20-30 минути, след което да се изплакне.

4. Домашна маска с яйце и банан за суха коса
Сухата коса е проблем за много жени. Ако искате да се справите с него у дома, добавете към 2 яйца, 1 узрял банан и 1/2 чаша прясно мляко. Нанесете сместа върху суха коса и я увийте с кърпа или сложете шапка за баня. След 15-20 минути измийте косата си със студена вода и след това с шампоан. Накрая можете да нанесете балсам за коса.

5. Домашна маска за коса с яйце против косопад
Основният вариант на маската или вариантът с добавка на авокадо ще бъде най-добрият. „Плодовете с маслени плодове“ са източник не само на мононенаситени мастни киселини (омега-9), но също така съдържа витамини (A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6) и минерали (калий, магнезий, желязо, цинк , фосфор). Което го прави идеален за грижа за кожата и косата – подобрява външния вид и структурата на вашите коси и ускорява растежа им. Приготвянето на домашна маска за коса срещу косопад е много просто. Плодовете трябва да бъдат обелени, намачкани с вилица и смесени с яйцето. Ако маската е твърде гъста, можете да добавите 1-2 супени лъжици вода към нея. Както и при другите домашни маски за коса, след 20-30 минути трябва да се отмие с хладка вода и след това да се измие с шампоан.

6. Домашна маска за коса с яйце и кисело мляко
Натуралното кисело мляко съдържа от 0,7 до 1,1 процента млечна киселина, протеини, калций, цинк, калий и магнезий. Също така е източник на витамини от група В (В1 , В2 , В6 и В12 ). Това овлажнява, укрепва и изглажда косъма. Прави прическата ви мека и пухкава. Съставките на маската, а именно 1 яйце и 2 супени лъжици кисело мляко, със сигурност ще се намерят в хладилника. Смесете всичко, разбийте добре, нанесете на косата за 20-30 минути, може да сложите шапка за баня и измийте с хладка вода.

Забележка: Можете също да нанесете маската и на лицето си – ако се използва редовно, тя ще накара кожата ви да възвърне своята стегнатост, да подобри еластичността си и да стане по-устойчива на времето.