Зимата официално е тук и с хладния сезон дойдоха пиковете на празненствата и тържествата... и спадовете на имунитета. И двата сценария могат да бъдат трудни за управляване по отношение на храненето поради различни причини – плюс факта, че хранителните нужди могат да бъдат променени през зимата.

Но намирането на реномирана, достъпна и полезна зимна хранителна информация за голяма аудитория е трудна задача. По-долу tialoto.bg са събрали 10 съвета за зимно хранене, за да може всеки да се почувства най-добре тази зима. 

1. Заложете на имуностимулиращи храни

Диетологът д-р Лена Бакович препоръчва да се съсредоточите върху имунното здраве. Хранителни вещества като цинк и витамин С могат да помогнат за засилване на имунната система. Витамин С се намира в цитрусови и горски плодове, киви, броколи и домати, докато цинкът се съдържа в храни като бобови растения, пълнозърнести храни, много морски дарове и домашни птици.

2. Опитайте нови пълнозърнести храни

Студените дни и нощи на зимата често насърчават много от нас да стоим у дома и да приготвяме както любими, така и нови рецепти. В духа на опитването на нови неща, спортният диетолог д-р Роксана Ехсани препоръчва да експериментирате с нови пълнозърнести храни. Напоследък все по-популярно става сорго – зърнено растение без глутен, богато както на засищащи протеини, така и на фибри.

Но впечатляващата хранителна стойност на соргото не спира дотук. То е идеално за сезона на настинки и грип, защото е отличен източник на 12 основни хранителни вещества, включително цинк, селен и мед – ключови минерали, за които изследванията показват, че могат да допринесат за здрава имунна система. Сложете го в супи, яхнии или дори го направете вместо сутрешния овес за хранителен тласък през целия ден. 

3. Увеличете приема на витамин D

С намаляващата дневна светлина и ниските температури през зимата, много от нас не получават достатъчно витамин D през зимните месеци. Ето защо Ейми Дейвис препоръчва да се уверите, че получавате достатъчно от този неуловим през зимата витамин. При по-малко излагане на слънчева светлина, яденето на повече храни с витамин D като сьомга ѝ яйца, както и приемането на добавки, може да поддържа имунното здраве, настроението и здравината на костите, особено след като дефицитът често е срещан през зимата.

Ако планирате да допълвате витамин D тази зима, не забравяйте да обсъдите възможностите с вашия лекар, преди да започнете нов режим.

4. Включете топли, противовъзпалителни храни

Междувременно д-р Кристен Карли препоръчва да включите повече противовъзпалителни храни в менюто си през по-студените месеци. Добавянето на топли, противовъзпалителни храни като джинджифил, куркума и чесън към вашата диета може да помогне за намаляване на възпалението през по-студените месеци. Тези храни често се включват в чайове, супи и яхнии и могат да помогнат на тялото да се справи с предотвратяването на инфекции и насърчаването на комфорт в студеното време.

5. Не пропускайте хранене

Въпреки обилното хранене, свързано със сезонните празници през зимата, за което после ще искате да се реванширате, пропускането на ядене не е добра идея. Това може да доведе до умора, висок холестерол и преяждане. Тялото ви се нуждае от гориво през целия ден – зареждайте го редовно. Ако се чувствате по-малко гладни от нормалното поради прекомерно угаждане, изберете по-лека храна или снак, пълни с богати на хранителни вещества плодове и зеленчуци. 

6. Направете богати супи

Зимата е идеалното време да си похапнете топла супа или яхния. Това е не само вкусен, но и интелигентен подход за хранене, тъй като навлизаме в сезона на настинките и грипа. Сложете във вашите супи и яхнии сезонни кореноплодни зеленчуци като сладки картофи, тиква и пащърнак, които са с високо съдържание на витамини А, Е, С и К. След това добавете боб с високо съдържание на фибри или бавно приготвено говеждо или пилешко месо за насърчаване на ситостта. 

7. Останете хидратирани

Не е необичайно да пренебрегнете бутилката си с вода през зимните месеци. Често забравяме за пиенето на вода през зимата, защото не се потим толкова и не сме толкова активни, колкото през лятото. Но това не означава, че хидратацията не е еднакво важна през това време на годината. Питейната вода е от решаващо значение за оптималното храносмилане, баланса на течностите и температурата. Докато водата е очевиден избор за хидратация, всяка безкофеинова, неподсладена напитка ще свърши работа! Това може да включва утешителни опции като билков чай или кафе без кофеин, газирана вода или топла вода с лимон.

8. Насладете се на всяка последна хапка

Чувството за вина след празничните трапези е реално, но ви съветваме да отхвърлите концепцията веднага. Празниците са свързани с щастие и време със семейството, а не с пресмятане на калории, лишения и кантари. Наслаждавайте се на храната си внимателно – това не е моментът за ограничаващо хранене или чувство за вина. Съсредоточете се върху компанията, вкусовете и традициите, а не върху калориите. Като се наслаждавате внимателно на всяка хапка вкусна храна, която имате през зимните празници, най-вероятно ще получите по-остри сигнали за ситост, което потенциално ще ви насърчи да не прекалявате.

9. Балансирайте храната

Имайки предвид всичко казано дотук, богатите и обилни комфортни храни са зимни основни продукти в много домакинства. Но това не означава, че те не могат да бъдат балансирани, като се увеличава тяхната здравна стойност. Зимата често носи желание за обилни ястия, но е важно да балансирате богатите комфортни храни с такива с основни хранителни вещества. Включете здравословни протеини, като пиле на скара, риба или опции на растителна основа като боб, заедно с много зеленчуци, за да поддържате енергията си стабилна и да увеличите хранителната стойност на вашето ястие.

10. Изберете кореноплодни зеленчуци

Като едни от малкото пресни зеленчуци през зимата, които могат да издържат дълго време при правилно съхранение, кореноплодните са вкусни и здравословни съставки, които можете да добавите към трапезата през целия сезон. Цвеклото, пащърнакът и рутабагата (брюквата) имат страхотен вкус като печени, разкривайки сладките си вкусове. Плюс това, яденето на кореноплодни зеленчуци е най-близкото нещо до сезонно хранене, което може да направите през зимата. Това означава, че консумирате плодове и зеленчуци с повече хранителни вещества, тъй като те могат да узреят естествено, вместо да бъдат обрани твърде рано и отгледани изкуствено.