
Чесънът ще си остане една от най-приложимите съставки в българската кухня. Той обаче се нарежда от заедно слука при тези , чийто аромат продължава да притеснява любителите му.
Чесънът (Allium sativum) или чеснов лук е многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови, род Лук. Този вид не се среща в диво състояние и се смята, че е получен в резултат на културна селекция и вероятно произлиза от вида Allium longicuspis, който расте див в югоизточна Азия.
Добре е да знаете, че чесънът е не само вкусен, но и много полезен за вашият организъм. Вижте защо е важно да си похапвате поне по една скилидка на ден:
- Бомба от хранителни вещества
Чесънът е пълен с витамини и минерали, в това число витамин В6, манган, селен, витамин C, желязо, калий и мед. Тази комбинация от „електрически централи“ е особено добра за когнитивните функции: витамин В6 и магнезият са свързани както с повишаване на настроението, така и с подобряване на здравето на мозъка.
- Чесънът е противовъзпалителен
Чесънът съдържа алил метил сулфид – противовъзпалително съединение, което се бори срещу рака. Проучванията показват, че консумацията на ароматните скилидки забавя скоростта на растеж на раковите клетки. Тъй като е противовъзпалителен, това означава, че помага и за защита на тялото от свободни радикали.
- Поддържа здрава имунната система
Както вече стана дума, чесънът съдържа витамин C. Съветът на специалистите е, като по-пикантен помощник за подсилване на имунитета от портокалите, да включите малко суров чесън в храненията си.
- Полезен е за черния дроб
Проучванията показват, че чесънът може да защити черния дроб от някои токсини и да помогне за понижаване нивата на кръвната захар. Това помага на тялото да отделя токсините по-ефективно, а това, ясно е, е от полза за цялостното здравословно състояние.
- Чесънът намалява холестерола
Чесънът е сигурният спасител при проблеми със сърдечносъдовата система. Активните му съставки понижават нивата на триглицеридите и холестерола.
- Детоксикира организма от тежки метали
Редовната консумация на чесън помага за превенцията на сериозни болести, поради натрупването на вредни тежки метали в организма.
- Дава апетит
Въпреки неособено приятния дъх след консумацията му, чесънът дава апетит, дори и на тези, които са преяли. Той е идеалната подправка за почти всяко ястие, като суров би бил страхотна добавка към която и да е свежа сала.
- Подпомага заздравяването на костите
Веществата в чесъна могат да намалят риска от поява на остеопороза. Препоръчителна е честата консумация на чесън на лица над 50 години, поради намаляването на нивата на естроген в организма.
- Помага при настинка и грип
Чесънът ще ви осигури облекчение от упоритите настинка и грип. Приемането на 2-3 скилидки суров чесън или чай от него не само ще облекчи запушения нос и ще излекува настинката, но и ще подсили имунитета ви срещу тези чести посетители във времето.
- Полза за кожата и косата
Ободряващите свойства на чесъна предпазват кожата от ефекта на свободните радикали и забавят изчерпването на колагена, което води до загуба на еластичност при стареенето ѝ. Приложен локално, чесънът прави чудеса на кожата, заразена с гъбични инфекции, и осигурява облекчение от кожни заболявания като екзема.
Още от категорията
Виж всички
Колко гореща може да стане Земята? Климатичната история на нашата планета крие улики


Акценти
Виж всички



Министърът на образованието идва в Пловдив за първия учебен ден

Николай Киров хвърли оставка след резила срещу Монтана



