Чесънът ще си остане една от най-приложимите съставки в българската кухня. Той обаче се нарежда от заедно слука при тези , чийто аромат продължава да притеснява любителите му.

Чесънът (Allium sativum) или чеснов лук е многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови, род Лук. Този вид не се среща в диво състояние и се смята, че е получен в резултат на културна селекция и вероятно произлиза от вида Allium longicuspis, който расте див в югоизточна Азия.

Добре е да знаете, че чесънът е не само вкусен, но и много полезен за вашият организъм. Вижте защо е важно да си похапвате поне по една скилидка на ден:

  1. Бомба от хранителни вещества

Чесънът е пълен с витамини и минерали, в това число витамин В6, манган, селен, витамин C, желязо, калий и мед. Тази комбинация от „електрически централи“ е особено добра за когнитивните функции: витамин В6 и магнезият са свързани както с повишаване на настроението, така и с подобряване на здравето на мозъка.

  1. Чесънът е противовъзпалителен

Чесънът съдържа алил метил сулфид – противовъзпалително съединение, което се бори срещу рака. Проучванията показват, че консумацията на ароматните скилидки забавя скоростта на растеж на раковите клетки. Тъй като е противовъзпалителен, това означава, че помага и за защита на тялото от свободни радикали.

  1. Поддържа здрава имунната система

Както вече стана дума, чесънът съдържа витамин C. Съветът на специалистите е, като по-пикантен помощник за подсилване на имунитета от портокалите, да включите малко суров чесън в храненията си.

  1. Полезен е за черния дроб

Проучванията показват, че чесънът може да защити черния дроб от някои токсини и да помогне за понижаване нивата на кръвната захар. Това помага на тялото да отделя токсините по-ефективно, а това, ясно е, е от полза за цялостното здравословно състояние.

  1. Чесънът намалява холестерола

Чесънът е сигурният спасител при проблеми със сърдечносъдовата система. Активните му съставки понижават нивата на триглицеридите и холестерола.

  1. Детоксикира организма от тежки метали

Редовната консумация на чесън помага за превенцията на сериозни болести, поради натрупването на вредни тежки метали в организма.

  1. Дава апетит

Въпреки неособено приятния дъх след консумацията му, чесънът дава апетит, дори и на тези, които са преяли. Той е идеалната подправка за почти всяко ястие, като суров би бил страхотна добавка към която и да е свежа сала.

  1. Подпомага заздравяването на костите

Веществата в чесъна могат да намалят риска от поява на остеопороза. Препоръчителна е честата консумация на чесън на лица над 50 години, поради намаляването на нивата на естроген в организма.

  1. Помага при настинка и грип

Чесънът ще ви осигури облекчение от упоритите настинка и грип. Приемането на 2-3 скилидки суров чесън или чай от него не само ще облекчи запушения нос и ще излекува настинката, но и ще подсили имунитета ви срещу тези чести посетители във времето.

  1. Полза за кожата и косата

Ободряващите свойства на чесъна предпазват кожата от ефекта на свободните радикали и забавят изчерпването на колагена, което води до загуба на еластичност при стареенето ѝ. Приложен локално, чесънът прави чудеса на кожата, заразена с гъбични инфекции, и осигурява облекчение от кожни заболявания като екзема.