Владимир Дончев е български юрист, политик и народен представител, секретар на НДСВ. Той бе депутат в 39-тото и 40-тото Народно събрание, както и председател на вътрешната комисия. Пловдивчанинът е сред бунтарите на конгреса на НДСВ и е изключен е от партията заедно с Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов и Атанас Щерев. Днес той е извън политиката, но бе активен участник в протестите през лятото на 2020 г. 

След изборите, TrafficNews се обърна към него с няколко въпроса за политическата обстановка в държавата. 

- Какво управление вещае този изборен резултат?

– Освен ако не стане някаква много голяма комбинация , в която обаче трябва да участват прекалено много играчи и няма как да се случи. Току - що Борисов на пресконференцията изрично заяви , че няма да подкрепят правителството, но ще се регистрират, което означава, че ще има кворум. Единственият начин това правителство да мине , изобщо дори не коментирам състава му, е да стане някаква много сложна комбинация, при която кворумът да бъде намален до минимума 121 , т.е извън залата да останат поне две политически сили  - например БСП и ГЕРБ, от третата да влязат няколко депутати и правителството да мине с гласовете на „Има такъв народ”.  Задкулисието и всички инженери, които стоят зад Слави, не знам кой точно го съветва, макар че злите езици говорят за една известна пиарка от близкото минало, която отиде в Брюксел, стоят зад този ход. Ходът беше не просто рисков, беше глупав и не се получи. Прийомите на Бойко Борисов, който казваше, че политиката е „лайно в целофан” , вече не вървят. Има си политически правила и то в добрия смисъл на думата, които са част от самата демокрация. Те са, за да претворят волята на хората и обществото от изборите  в реално управление. Това става само с диалог. И диалогът не  не са пазарлъци за  министерски кресла , а за стратегии, визии и дългосрочни планове за развитието на страната. И ако Слави Трифонов не се е разбрал примерно с Христо Иванов какво ще правим със съдебната реформа, какво ще правим с КПКОМПИ или с главния прокурор и Висшия съдебен съвет, то тогава няма как да получи подкрепа. Евентуално с „Изправи се! Мутри вън!” може да е по-лесно, но се съмнявам. И когато от другите политически сили е заявено , че няма да има подкрепа , остава само някакво задкулисие. И започваме да си правим изводи за това какво се случва от някакви странични информации, които получаваме – например от самото му предложение за правителство или от тези, които го подкрепят. Изведнъж се появи Гарелов, който е свързан с Библиотекарския университет и започна да хвали правителството.

-Казвате – ходът беше глупав и не се получи. А, каква според вас, е била целта на този ход?

- Слави е сложна личност, изтъкана от прекалено много его и то доста болно през последните години и това му играе лоша шега. Има две линии, по които може да се разсъждава. Единият политически ход е следният: правим  невъзможно предложение, което няма как да се приеме, за да можем да оправдаем  евентуално по-следващия ход, който ще бъде със скрита подкрепа да прокараме правителството. Ако това не стане, всички останали са виновни, Слави е целият в бяло , явява се на нови избори и очаква повишаване на подкрепата. Само че, според мен ,тенденцията при Слави вече се пречупи- подкрепата му вече е в плато, а може и да тръгне надолу. Аз като гледам процентите на ИТН и Демократична България – партиите , които увеличиха своята подкрепа,  той е получил  подкрепата на четвърт от гласуващите  българските избиратели  и по-малко от 10 % от всички избиратели , а в същото време да иска да наложи правителство с 60 депутата– това е просто смешно. 

Това не е второ правителство на НДСВ, нито Слави Трифонов е царят, който все пак застана с лицето си и пое политическата отговорност . Формулира няколко национални приоритета и ги постигна – договора с НАТО , влизането в Европейския съюз и т.н.т. Слави какво прави – иска да приватизира банка. Това са прагматичните ходове на Ники Василев, някакъв финансов план, но това не е политика. Ние ще прекараме магистрала, ще концесионираме – това са неща отпреди 20 години, а не план как да управляват страната. Дори и да направят някакво правителство, той няма как да управлява дълго време.

Също така имаме и странични информации за лобитата, които влизат в това правителство. Примерно предложението му за министър на земеделието – ами това е човекът , който представлява интересите на големите зърнопроизводители, които изтеглят милионите от ЕС и ги разпределят между 100 семейства. Симпатичната млада дама , предложена за министър на образованието идва от структурите на Спас Русев. Това са неща, които се забелязват. Дори не говоря за Любо Дацов, Ники Василев, Ради Найденов, които са прекрасни професионалисти. Ники Василев е прагматик. Питам - къде е политическата фигура в това ръководство? Слави не поема политическа отговорност, кой въобще конструира това правителство, с кого е съгласувано? С Моника Станишева ли?

-Всъщност изненада ли ви присъствието на кадри от НДСВ и Тройната коалиция?

-Не ме изненада дотолкова  доколкото правителството на НДСВ беше едно меритократично правителство. Нормално беше да има хора, доказали се във времето, които да се появят. Но това не е правителство на НДСВ 2. Тук има нещо друго, има някакви други интереси. То при всяко правителство има, но няма как с 60 гласа да наложиш правителство. Нелепо е!

- Определяте действията на Слави Трифонов Като „популистко и арогантно шоу”. Не мислите ли, че е възможно са има почтени намерения, но да му липсва опит в политиката?

- То че му липсва опит – му липсва. И това се вижда ясно. Липсва опит и на хората около него и то много. И в комуникацията , и във формулирането на цели и тези. Те дори нямат един краткосрочен план. Когато искаш да правиш правителство, трябва да носиш своята политическа отговорност. И сглобявайки този кабинет , той трябва да говори нещо на хората. Какво ми говори на мен – това е кабинет от технократи, хора които говорят много езици , което е следствие от комплексарщината по отношение на езиците и на Слави, и на Бойко Борисов. Говори ми, че се възторгваме се от чуждите дипломи, но нямаме политически или управленски опит. Хората в него са прононсирани чрез някакви интереси, които не ни се показват, но ако се заровим  и анализираме, те излизат наяве.

Кои са политическите личности в този кабинет, които са заяви позиция по време на протестите миналата година? Освен Любо Дацов, аз за друг не се сещам. Всички други са се свивали. Хайде, Ради Найденов е дипломат. Но останалите? Промяната се носи от партиите на промяната, защото точно тези протести обърнаха нещата и до голяма степен хората гласуваха протестно.  Включително и за Слави Трифонов. Затова бе логично това правителство да изразява линията на промените . Но тя не се вижда. Никъде не се виждат реформите – раздаването на таблети, концесиите на магистралите и приватизацията на банка не са реформи.

-Пропускате космическата програма!

- За Космоса имам отделна теория. През май 2014 Капитал си направи шега с Бареков и го качи на ракета. Жълтите сайтове се вързаха. Беше смешка. Най- вероятно сценаристите  си го спомнят. В деня за размисъл Капитал излезе с корица Мисия 121 с образите на Мая Манолова, Христо Иванов и Тошко Йорданов в скафандри. Доколкото познавам егото на Слави , той явно реагира на тази корица. Как в един важен проект за правителство , ще вкараш космическите си намерения  и то заедно със северномакедонец, което е комично. А и ни създава дипломатически проблеми.

- Е, има и друга теория, че космическата програма е продиктувана от амбициите на Соломон Паси  в тази посока.

- Да, Мони Паси се занимава от доста време с тази тема, което не е за пренебрегване, но не е сериозно темата да бъде поставена по такъв начин и в такъв момент. И накрая – северномакедонец. Дори се чудя дали не го прави нарочно, за да каже накрая, че го е направил да гледа сеира на цялата политическа класа.  Кой знае, как да ги разбереш, като те не комуникират. Затворени са в черна кутия. Не знаем как мислят.  Ако можем да ги проследим в реален контакт, можем да преценим. Но от едно предварително заснето шоу – това няма как да се случи.

 - Защо, според вас, от ИТН предприеха такава комуникационна тактика?

- Това пак е по нечий съвет. Първо поради специфичните им вътрешни проблеми. Те не са свикнали да комуникират в реално време. Аз водя от 4 години живо предаване и знам какво е. Непрекъснато ни засипват с неудобни въпроси. И затова те са избрали този вариант. Министрите нищо не казват, всичките мълчат. Не сме чули нито идеи, нито намерения, нито планове.

-  Слави Трифонов категорично отрича връзки с ДПС . Вярвате ли му?

-Те всички отричат връзки с ДПС.  Докато не започнем  да мислим по метода на изключването . Нормалната логика говори нещо просто. Когато слагаш на политическия тезгях нещо и изключваш хората, които биха те подкрепили, значи все пак очакваш помощ отнякъде. Или просто играеш ва банк и отиваш на следващи избори и смяташ , че ще сложиш още 100 000 гласа отгоре. Което пак няма да ти реши проблема.

- Защо недоволството в страната расте, а избирателната активност намалява?

- Всъщност политически активните хора си гласуват. И те си вдигнаха резултата. Останалите имат естествен отлив. Част от тях отидоха при новите формации , част от тях се разпиляха, летен сезон, ремонта на магистрала Тракия, Бойко Рашков изпонаплаши много цигански махали и купеният вот намаля. Хората се разочароват и все по-малко се прехвърлят върху новия месия и казват: майната ви на всички. Затова от новите политически сили трябва голямо майсторство , за да ги привлекат и да им докажат, че нещо могат да направят. БСП губят трайно гласове. Но къде отиват те? Със сигурност не при ГЕРБ или ДБ. Някой да отиде при ИТН и толкова. Другите просто не гласуват.

- Имаме ли повод за оптимизъм в тази ситуация?

Оптимизмът е в това, че доста заблуди падат. Виждаме кой колко струва и кой колко тежи в тази популистка вакханалия през последните години. За мен, като човек, който следи политическия процес и има изисквания към политиците, аз не случайно не участвам в политиката, смятам че е много полезно, защото води до проглеждане на една част от избирателите , за да видят какви са им кумирите и какви са хората, за които гласуват. Това кара хората да бъдат по-взискателни, да следват Библията и да не си създават кумири, да бъдат взискателни и да не дават лесно доверието си. Защото проблемът е, че ние лесно даваме доверие първоначално, а след това не търсим никаква отговорност от тези, на които сме го дали. Нашия човек прави някаква простотия, а ние я приемаме , само защото имаме някакъв интерес или пък се разочароваме . Затова трябва да се създават граждани, които изискват от партиите, наблюдават политическия процес, четат програми, задават въпроси. Но такива процеси вече текат.