Виртуозният цигулар Минчо Минчев ще отбележи 70-годишнината си със специален онлайн концерт, който ще се излъчва на 14 октомври от 19 часа от родния му Габрово. Събитието е посветено и на празника на града – св. Петка. 

Публиката ще може да наблюдава събитието на живо през официалния сайт и youtube канала на Община Габрово. 

Програмата, която е разделена на две части, ще представи произведения от 18 век, но подбрани така, че да засягат злободневни проблеми от нашето ежедневие. 

В първата част са събрани сериозни произведения като Концерт за цигулка, обой и оркестър в ре минор от Йохан Себастиан Бах и Концерт за цигулка и оркестър в до мажор от Йозеф Хайдн. Тези творби отразяват дългогодишното сътрудничество на Минчо Минчев с Габровския камерен оркестър - у нас и в чужбина.Партньор на проф. Минчев ще бъде италианският обоист Джулио Бозети, който ще се представи и самостоятелно. За пръв път в България ще бъде изпълнена Увертюра и танцова сюита от немския бароков композитор Йохан Фаш, който е съвременник и много уважаван колега на Йохан Себастиан Бах. 

Във втората част ще бъдат  изпълнени по-забавни произведения като фрагменти от ранни симфонии на Йозеф Хайдн, в които музикантите от оркестъра влизат и в ролята на актьори от пантомима. Като намигване към проблемите, които създава епидемиологичната обстановка в света, ще бъде изсвирена за пръв път в България ранната Симфония № 6 от В. А. Моцарт. Това весело произведениe 11-годишният гений пише по време на голямата епидемия от шарка в Австро-Унгарската империя. Самият Моцарт се разболява тежко и оцелява по чудо. Пандемията тогава отнема живота както на хиляди обикновени хора, така и на императрицата и 16-годишната ѝ дъщеря точно преди нейната сватба.