Въпреки че предстоящата Коледа ще бъде по-различна от всички досега заради пандемията от COVID-19, това не ни пречи да пренесем празничния дух в дома си. В това вярват мъжете и жените от социалното предприятие на Фондация "Благотворителна Католическа организация Каритас Витания" в Раковски. Те вече изработват приказнокрасиви коледни свещи и шейни, елхички, снежинки и букети от сапун, а работилничката им ухае на джинджифил, ябълка и канела. За да спазят противоепидемичните мерки, тази година те предлагат и доставка по домовете, при това до всички точки на страната.

В момента в "Работилницата на Каритас" работят 9 човека с увреждания и лица в неравностойно положение на пазара на труда. В изработването на продукцията влагат много фантазия и творчество – разтапят парафина, вкарват цвят и аромат, след което го декорират и превръщат в истински произведения на изкуството. Всичко е ръчно изработено. Хората признават, че всеки сапун или свещ е като тяхно дете, в което са оставили част от душата си. Искат клиентите не просто да ги подкрепят чрез своята покупка, а да останат доволни. Да се насладят на продукта, той да радва сетивата и обонянието им.

„Идеята ни тази година бе да надскочим себе си. Да доразвием максимално възможностите си в тази COVID обстановка, защото хората, които работят при нас, наистина разчитат и на малкото средства, които получават”, разказва пред TrafficNews Ваня Плачкова – мениджър производство към работилницата на предприятието. Тя отговаря за моделите и изработването и дава идеи за нови продукти.

Плачкова обяснява, че са успели да се организират добре с помощта на социална платформа, която ги рекламира в интернет. И са достигнали много добри за техните възможности пазари. Сега, с въведените по-строги противоепидемични мерки, разчитат основно на онлайн продажбите.

„Благодарим за подкрепата на корпоративните клиенти, които чрез тази социална платформа стигнаха до нас. Те ще направят подаръци за своите колеги, работници, бизнес партньори. А нас ще ни подкрепят, като ни осигурят работа за Коледа”, казва Плачкова.

Директорът на предприятието Петя Гетова пък е категорична, че въпреки трудната ситуация, ще задържат на работа всички служители. Защото всеки е важен, има своите отговорности и ако един липсва, работата не върви.

Тя отчита, че в момента повечето хора се притесняват да отидат до магазина. Затова могат да разгледат продуктите на сайта на работилничката rabotilnica.caritas.bg или във Фейсбук страницата и да направят поръчка по телефона и всичко ще бъде доставено в дома им.