В Русия нямаме нито един тежко болен. Ние лекуваме най- ефективно коронавируса. В Русия има най- малко тежко болни. Ние не пазим това в тайна. Цялата информация е качена на сайта на нашето министерство на здравеопазването, коментира днес пред БТВ руският учен проф. Димитър Еделев. 

Русия разработва ваксина срещу “бащата” на сегашния вирус - САРС. СЗО има информация за ваксината и когато тя е поиска, ние ще я дадем. Но ваксината е експериментална и засега не я прилагаме. В момента няма толкова висока заболеваемост, за да има заплаха за човечеството. Ако ни е се справим със “сина” както се справихме с “бащата”, този вирус ще изчезне завинаги, каза той. 

Продуктите богати на цинк и селен са много полезни. Затова ги добавете към храната си. Това може да спаси живота ви или да облекчи боледуването, съветва професорът. 

Елементът  на самоизолация е важен- не посещавайте обществени места. Тази мярка снижава с 60% вероятността да се заразите. Пътуването с обществен транспорт не се препоръчва. Измиването на ръцете е второто по важност. Третият фактор е свързан с болните. Не се приближавайте на по-малко от 3 мерки до болен. Тази лична профилактика спасява от заразяване. 

Проф. Еделев вярва , че ако спазваме правилата имаме голям шанс вирусът да ни подмине.