Пловдивчанката Смиляна Захариева е горд притежател на световен рекорд на Гинес за най-силен глас на планетата. Миналата година  - на 27 септември, при специални условия, тя постигна невероятните 113,8 децибела.

Гласът на певицата, възпитаник на Музикалното училище в Широка Лъка и на АМТИИ в Пловдив, пребори рекордите с вълнуващата песен "Излел е Дельо хайдутин".

Какво се крие зад този успех? Какво е коствало на Смиляна това признание и коя е самата тя? На тези въпроси отговори рекордьорката пред репортер на TrafficNews в едно специално и много вълнуващо интервю. То бе съпроводено с емоция и едно невероятно и разтърсващо сетивата изпълнение на песента „Бела съм бела, юначе”.

„Цял живот съм имала тези гласови данни, гласът ми се отличаваше още докато бях ученичка. Ако някой си мисли, че да кандидатстваш за рекордите на Гинес е лесна работа, дълбоко се заблуждава. Процесът бе много дълъг и мъчителен. Когато реших да кандидатствам ми предоставиха един огромен списък с изисквания, виждайки ги, просто онемях. Освен всичко останало, гласът ми трябваше да се запише със специален уред – описана бе марката и модела. Свързах се с професор Чушков от БАН за съдействие. Благодарение на него се насочих към апарата, който е италиански. Оказа се, че фирмата не отдава под наем техниката, а цената за покупка беше извън силите ми. На пазара в България само една фирма оперира с такъв апарат и се оказа, че е пловдивска. Свързах се с собственичката – Цветелина Четрафилова, за да разкажа за желанието си. Направихме си среща и децибелометърът ми бе предоставен безвъзмезно. Целият екип на Макао се впусна в тази моя идея, съдействаха ми изцяло, за което съм безкрайно благодарна”, сподели Смиляна.

За да покрие изискванията на световните рекорди, певицата трябвало да стои на разстояние от 2,5 метра от микрофона, който пък да е поставен на 1,5 м височина. По време на прослушването през септември миналата година уредите отчели 113,8 децибела, а след това чрез формула се изчислява, че на всеки половин метър разстояние от микрофона се губят 6 децибела. Това означава, че реално към този резултат се добавят още 30 децибела. Като се пресметнат степента и силата на разсейване на звука за тези 2,5 метра, те се равняват на 143,8 децибела.  Записът е бил направен в специална „тиха” стая. Изискването е било, атмосферният шум да е до 60 децибела. За всички тези изисквания тя е получила пълното съдействие на фирма МАКАО. Благодарение на тях са били спазени и най-малките детайли, но най-важното – апаратът е бил предоставен безвизмезно.

Интегриращ шумомер тип CEL- 620A с микрофон и звуков калибратор тип CEL-120/1 е единствен в България. Апарата е световно признат и само чрез него могат да се направят измервания от ранга на Гинес.

След цялата бомащина от документи, записи и изпълване на всички изисквания, Смиляна изпраща пакетът с документи. Зачакал, като през цялото време е комуникирала с екипа на Гинес.

„Бях обградена от експерти, изискани от Гинес, които все още не мога да повярвам, че ги събрах. Нямаше телефонен разговор, на който да не бях шдигнала и отсреща да не чуя "ДА". Това си беше една щурава история, завършила с хепи енд. С екипа на Гинес комуникирахме посредством мейли. Най-важният беше на 18 юни, когато видях 113,8. Толкова спонтанни и истински сълзи. Да плаче човек от радост е нещо уникално”, споделя още Смиляна Захариева.   

Смиляна е от Пловдив, завършила е музикалното училище в Широка Лъка, а след това - Музикалната академия. Избират я в „Големите български гласове" под диригентската палка на Здравко Михайлов и тръгва на турнета по света.

 "От малка свирех на едно столче, което беше уж акордеон. Така до първи клас. Класната ми ме насочи към музиката и ме стимулира да се занимавам с това. Запознах се с Анка Кушлева, която бе мой вокален педагог и в Пловдив и в Широка Лъка. Когато реших да кандидатствам вече нямаше места. Нахлух в кабинета на Кушлева и казах „Аз съм Смиляна”. След това изспях любимата си песен „Коньо, коньо”. Така е спечелих. Дойде време за ново кандидатстване - от 250 певици се състезавахме за 14 места. Аз бях от първите приети. Тогава баща ми не ме пусна. Той бе международен шофьор. Помня, че потегли за пореден курс. След 200 метра се чуха резки спирачки, обърнах се, той слезе и ми извика „Давай Смилянче, стягай багажа”. Последва академия в Пловдив, а след това постъпих в хора "Големите български гласове". Ходихме по участия, а междувременно създадох семейство. Точно след това сложих край. След едно турне от няколко месеца във Франция, дъщеря ми не ме позна .Така прекъснах изявите си на световната сцена”, допълни рекордьорката.

Мечтата й нямаше да се превърне в реалност ако не е било семейството й, близките и всички хора, които са я подкрепили.  На Цветелина Четрафилова за набавянето на единствения уред в България, който да отговаря на специфичните изисквания на Гинес, на Добрин Кашавелов за видео и фото материалите, подготвени според изискванията на световната библия за рекорди.

Цялата история на Смиляна Захариева и за световното признание може да видите във ВИДЕОТО: 

 

ВИДЕО ОТ ТЕСТА: СПИСАНИЕ "8"

Снимки: Служба по Трудова Медицина "Макао България"