Ако сте решили да коригирате зъбите си и мислите, че единствената алтернатива са фасетите, не прибързвайте. Оказва се, че само с едно посещение при стоматолог могат да бъдат поправени несъвършенствата във формата и големината на зъбите, да се възстановят отчупвания по краищата им и да се затворят разстояния. В някои случаи дори да бъде променен цветът на зъбите. Това се случва благодарение на една от най-актуалните естетични процедури, наречена бондинг.

„Много от пациентите вече са информирани за бондинга. Манипулацията е консервативна, не изисква изпиляване на зъбите, съответно – и поставяне на упойка. Може би това е причината хората да търсят все повече този вид възстановяване”, разказва д-р Жасмина Велева от пловдивската Amaya Dental Clinic. Самата процедура представлява обработване на зъбите с киселинен гел, последващо нанасяне на свързващ материал и послойно нанасяне на композитен материал, който може да предаде изключително добре структурата на естествените зъби и да се получи красив и естетичен резултат. Важното е да бъде добре полиран, за да няма задържане на вода, храна или допълнително оцветяване.

Д-р Велева обяснява, че с бондинга могат да се коригират по-малки несъвършенства на зъбните структури. При големи отклонения в лицево-челюстни деформации обикновено е необходимо предварително ортодонтско лечение. Подготовка може да има и с почистване и саниране на устната кухина, тъй като е недопустимо да се извършва естетично възстановяване върху неподдържано съзъбие. При някои пациенти се налага предварително избелване на съзъбието. Стоматологът преценява индивидуално с всеки пациенти дали да бъде в домашни, или в клинични условия, като изяснява предимствата и недостатъците.

„В първичния преглед обясняваме на пациента какво представлява бондингът. Предлагаме му да направим подготовка и тренинг. За целта взимаме отпечатъци, заедно с лабораторията изработваме восъчен проект на усмивката, който много лесно можем да пренесем в устата на пациента и той да види как би изглеждал бондингът. По този начин прогнозираме резултатите, като визуализираме това, което би се получило. И пациентът може да прецени дали е съгласен и дали би желал да се направят и други корекции”, разказва стоматологът.

Ако бондингът е направен по правилата, поддръжката е изключително лесна. Той е устойчив във времето и освен стандартното почистване и саниране на устната кухина, се изисква единствено периодично преполиране на материала. „В Amaya Dental Clinic идват и много пациенти от чужбина - Италия, Германия, Гърция, Турция. Те търсят не само възстановяване с бондинг, но и всякакъв вид манипулативни дейности. За тях предимство е, че можем да им предложим голям обем от манипулации. Много от пациентите ми споделят, че търсят ревюта в интернет и попадат на нашата клиника. Много често се информират и от познати, които са били тук и са останали доволни”, казва д-р Жасмина Велева.

Тя е завършила Дентална медицина в Медицински университет – Пловдив. Споделя, че към стоматологията се насочила случайно. Никой от семейството й не е свързан с медицината. Просто от малка харесвала биология, химия и физика. Затова и избрала училище, където тези науки се изучавали интензивно. А там се ентусиазирала покрай връстниците си, които масово били решени да кандидатстват медицина.

„Медицина и фармация изключих, тъй като исках професия, която е по-творчески насочена. Обичам да бъда в помощ на хората, но в стоматологията има артистизъм, който човек може да прояви, и креативност”, споделя младият стоматолог. След завършването си дълго време е асистент в Amaya Dental Clinic, а от две години и половина работи тук. „Това ми е дало много предимства и възможност да се справям и със сложни клинични случаи, тъй като съм взимала пример от много мои колеги. Включително и от д-р Елена Пенчева, която е страхотен ментор за всеки млад човек в клиниката”, отчита д-р Велева.

Ежедневната й работа е доста разнообразна – от рутинни прегледи, почиствания и поддръжка, до по-тежки случаи, при които е необходимо да се възстанови цялото съзъбие. Обикновено работният й ден започва рано сутрин, често продължава до късно вечерта. Интересът на д-р Велева обаче е в естетичната стоматология и това са нещата, които първо вижда в пациентите. Смята, че много хора не виждат, че имат естетични проблеми или не ги приемат за важни, но когато им споменеш, че може нещо да се промени, обикновено се съгласяват. „Никога няма да забравя една много мила дама, която имаше съвсем леки несъвършенства на съзъбието. Предложих й да се възстановят неравности в дължината на зъбите, обема, формите. Тя се съгласи, довери се и беше много щастлива от малките корекции, които направихме, за да бъде по-щастлива и усмихната. Такива малки неща са много важни за нас и за нашата мотивация по отношение на пациентите”, казва медикът.

Според нейните наблюдения повечето пациенти търсят „Холивудска усмивка” - бели и добре аранжирани зъби, които да личи, че са правени. Не са малко и хората обаче, залагащи на възможно най-естественото. „Има различни търсения, а ние се съобразяваме в границите на разумното с тях”, отчита стоматологът.

Нейният съвет е да се правят периодични профилактични прегледи, за да може всеки проблем да се хване още в зародиш и в кратък срок. Така и самите манипулации не са толкова тежки и травмиращи. „Независимо дали пациентите искат бондинг или някакъв друг вид естетично възстановяване, най-важното е съзъбието да бъде чисто, поддържано, санирано. Защото в случаите, когато няма добре поддържано съзъбие, каквото и естетично възстановяване да правим, няма да бъде успешно и дългосрочно”, допълва д-р Жасмина Велева.