Вдъхновяваща млада майка от София стана добрия пример за това, че всеки може да помага, стига да има желание. В момента нищо не е загуба на време и нищо не е по-ценно от здравето. Много българи подеха различни благотворителни инициативи - едни шият безплатни предпазни маски, други купуват храна за възрастните хора и такива в неравностойно положение. Някои, пък предпочитат да мързелуват вкъщи или да нарушават въведените мерки разхождайки се волно из града, жадувайки да дойде деня, в който ще отидат отново на дискотека. 

Трети обаче решават да запретнат ръкави и да окажат своята подкрепа на българските медици, но не ръкопляскайки от балконите, а оказвайки им не само емоционална, а реална подкрепа в битката с COVID-19. 

За да бъде овладяна заразата е необходимо лекарите да са добре защитени, a част от предпазното им облекло е специален шлем за лицето. 

Именно тук обръщаме поглед към 30-годишната Кристина от София, която сама изработва предпазни шлемове, поемайки всички разноски по тях, както и техните доставки, за да ги дари на тези, които имат нужда от тях. 

Преди половин година тя решава да създаде собствен бизнес и стартира производството на персонализирани 3D-принтирани формички за сладки OLIPOP, без да има никакво познание за 3д принтерите преди това.

В този така труден период за България и света, тя отново прекарва дните си зад машината, но не да печели за себе си, а да подпомогне медиците, работещи в най-засегнатите точки на страната. 

"Ще дарим колкото успеем да изработим, като целата ни е поне 500бр. в следващите седмици. В момента изработваме 80бр. за МБАЛ Ямбол и за няколко по-малки организации, които ни писаха с молба да получат няколко бройки, понеже както знаете в момента е доста трудно снабдяването със защитни средства от всякакъв тип. Имаме и няколко чакащи заявки от други болници в страната." - споделя за Trafficnews Кристина.

"Предпазните шлемове се изработват от PLA материал и още няколко допълнителни консуматива за финалното завършване. Принтирането на рамката отнема около 2ч., след което им поставяме предпазно прозрачно pvc и ластична лента. Сглобяването става по-бързо. Опаковаме ги и изпращаме.

С всички машини, които са достатъчно големи да съберат шлемовете изработваме тях, а с другата част, които са прекалено малки, продължаваме да изработваме формички. Като цяло, аз сама се занимавам с цялата благотворителна дейност, но винаги казвам “ние”, защото без помощта на хората около мен и екипа на OLIPOP няма как да се справя с толкова много задачи." - споделя още сръчната дама.

Едновременно с това, Кристина е съпруга и майка на 2-годишно момиченце, но успешно успява да съчетае домакинските си задължения със своята достойна за възхищение добра кауза. 

Младата майка смята, че извънредното положение със сигурност ще повлияе на малкия и среден бизнес, но въпреки това подкрепя рестриктивните мерки, тъй като здравето на всички е приоритет в момента. 

"Честно казано моите наблюдения са, че голяма част от хората в София не спазват наложените от закона мерки и смятам това за тотална липса на загриженост както към себе си, така и към техните семейства й приятели. Призовавам всички да помагат на когото и с каквото могат и да следват препоръките на властите, за да може по-бързо да преодолеем ситуацията. Все пак периодът на социална изолация има и своите положителни страни като ежедневните прояви на съпричастност, доброта и благотворителност, което е изключително вдъхновяващо и разбира се повечето време, прекарано със семейството" - завършва Кристина.