Съпругата на Джо Байдън, Джил Байдън, иска да модернизира ролята си на първа дама, като продължи да работи като учител, след като поеме ролята.

„Повечето американски жени постоянно съчетават работата и личния живот, но първите дами никога не са имали право да правят това. Може би е дошло времето повечето американци да се чувстват комфортно с първа дама, която не е на разположение денонощно в Белия дом“. - каза тя. 

69-годишната Джил Байдън е доверен съветник на по-възрастния си съпруг от години. Тя е майка и баба и най-голямата подкрепа на Байдън след трагедиите, сполетели Джо в живота му. Първата съпруга и дъщеря на Джо Байдън загинаха в автомобилна катастрофа през 1972 г. Той остана сам с двамата си сина, които бяха ранени при инцидента.

koja-e-dzil-bajden-novata-potencijalna-prva-dama-na-sad-002.jpg

Коя е Джил Джейкъбс Байдън?

Тя е родена през 1951 г. и е израснала в предградие на Филаделфия. Баща й е бил касиер в банка, а майка й е била домакиня. Развежда се с първия си съпруг, когато срещна Байдън. Вдовец, който пътува ежедневно от Делауеър до Вашингтон, където работи като сенатор.

koja-e-dzil-bajden-novata-potencijalna-prva-dama-na-sad-04.jpg

Джил записва „Мода“ през 1969-та година в Пенсилвания. Оказва се, че не иска да се занимава с това и прекъсва.

Когато прекъсва обучението си, тя става модел. Снима се в различни кампании, а Джо дори я вижда за първи път на един билборд. Джил споделя, че не е била нейната професия, а по-скоро като хоби.


Те се женят през 1977 г. и четири години по-късно се ражда дъщеря им Ашли. 

koja-e-dzil-bajden-novata-potencijalna-prva-dama-na-sad-05.jpg

Джил притежава две магистърски степени и докторска степен. Преподава в Университета на Вирджиния. С Байдън тя преминава през  две неуспешни кандидатури за президент, осем години като вицепрезидент и беше до него, когато синът му Боа губи битката си с рака.

koja-e-dzil-bajden-novata-potencijalna-prva-dama-na-sad-05_1.jpg

Съпругът и я описва като силна жена, а тя от своя страна посочва, че той е истински боец, особено по време на кризи, и смята, че би извадил Америка от койотската криза.

„Как се формира разбито семейство? По същия начин, по който можете да обедините цяла нация. С любов, разбиране и състрадание. Кураж. Непоколебима вяра“, каза Джил, жената, която от днес ще бъде новата първа дама на Америка.

Гледката, която си струва да се запомни, се случи вчера в сърцето на Вашингтон. В навечерието на церемонията, по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, беше организирано възпоменание за 400 000 американски граждани, загубили живота си миналата година в битката срещу COVID-19.

Реч държа Камала Харис, бъдещият вицепрезидент, която бе придружавана от съпруга си Дъг Емхоф. Към нацията се обърнаха и следващият президент на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил Байдън.

Джил Байдън и Камала Харис оставиха послание за надежда с модния си избор. Байдън носеше лилаво дантелено палто, творение от есенната колекция за 2021 г. от младия и обещаващ американски дизайнер Джонатан Коен. Лилавият нюанс, който бъдещата първа дама е избрала за този повод е цветът на жените, които са се борили за избирателното право. Но и цвят, който се получава чрез смесване на двата национални цвята - син и червен.

Вицепрезидентът Камала Харис отново реши да предаде посланието си, като избра афро-американски дизайнер. Тя заложи на кремаво палто и черна рокля от Пиер Мос.

Снимката от въпросното събитие е най-споделяната, а интерпретациите са продължение на посланието за надежда и визия за бъдещето с Байдън и неговия екип.