Пластмасови бутилки, стари гуми, кутии, части от стари маркучи, балатум. Могат да се видят изхвърлени по учиците на всеки голям град, дразнейки окото на минувачите. Една пловдивчанка обаче решава да трасформира споменатия боклук в произведения на изкуството и за три години е създала цял парк с красиви цветя, птици и животинки.

Ваня Янкова е служител в магазин за пластмасови изделия на Кукленско шосе. Освен това се занимава и с поддръжка на градините в района – садене на цветя, плевене, поливане. Преди няколко години решава да направи нещо цветно и нестандартно и да превърне празните пространства в промишлената зона в по-уютно място за всички работещи наоколо.

 „Идеята дойде, докато се ровех в един руски сайт. Първоначално започнах да боядисвам гуми и да садя цветя в тях и видях, че става интересно”, разказва пред TrafficNews жената. Впоследствие се научила да майстори и кошници от гумите. А един ден, пак в интернет, видяла и различни изделия от пластмаса. И тъй като в промишлената зона ежедневно се изхвърлят десетки бутилки от безалкохолно и минерална вода, тя започнала да ги събира. Направила палма, която станала досущ като живо дръвче. За стъблото използвала кафеви бирени бутилки, а за клоните – зелени. От гумите станали мечка и заек с няколко малки зайчета. „Разбира се, влагам и лично творчество. Не всичко, което виждам в интернет ми допада, затова правя нещата по мой вкус”, признава Ваня.

Постепенно в парка се появило семейство пингвини, слончета, пеперуди, пчелички, петел, слънце. Най-много време й отнела изработката на пауна. Четири пъти разваляла и правела наново 2-метровата опашка. „Перата” са изработени от балатум, всяко едно пробито и захванато с медна тел за останалите.   

Любопитното е, че Ваня е завършила Техникум по механотехника, но от малка се интересува от изкуството. Рисува картини, занимава се с икебана. Използва всеки свободен момент, за да твори. „Сега имам работа по градините, а и вкъщи си имам задължения. През зимата ми остава повече време. Така че една палма например мога да я направя и за един ден, но може да ми отнеме и седмица. Паунът пък ми отне година, тъй като бях в болничен и го оставях за дълги периоди”, казва Янкова.

Старае се да използва естествена пластмаса, за да не се налага да боядисва. Щастлива е, че хората пазят и повечето харесват творбите й. И често се снимат с тях.

„Когато се разхождам из Пловдив и видя изоставена градинка, ми става жал. Защото градът може да стане разкошен, ако това се направи на повече места”, смята Ваня. Тя вече е вдъхновила свои съседи, които взаимствали част от идеите й, за да облагородят градинката пред блока. „Поставиха пейки, засадиха цвета, а аз им изрисувах пластмасови бутилки. Помагам им, с каквото мога, защото много им се радвам”, признава пловдивчанката. Сега им майстори и още един подарък – слънце, с което да зарадва малчуганите.