Владимир Ампов-Графа е един от най-любимите изпълнители на съвременната ни сцена. След дълги месеци на изолация той и колегите му тръгнаха на турне с усмихнатото име "Ти грееш". То минава и през Пловдив на 30 юли от 20.30 часа на Античния театър. Какви са надеждите и очакванията на музиканта, какво ще се случва под тепетата и как се е преминал през месеците на изолация, разказва певецът пред репортер на PlovdivTime:

-  Влади, традиция е твоите концерти да се превръщат в истински спектакъл за публиката. Какво ще се случи на Античния театър на 30 юли?

- Турнето „Ти грееш” е много специално за мен с концерти в София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив. Това ще бъде и третата ми самостоятелна изява на Античния театър под тепетата. Последно пях там през 2018 г. Струва ми се, че това бе може би един от най-силните концерти, които изобщо съм правил. Има го заснет в YouTube канала ни и всеки може да го гледа, за да се убеди каква магия се получи. Наистина беше много силен и като музика, и като визия, и като емоция. Неслучайно отново се връщаме на тази сцена. Живеем в едни доста по-различни времена, в които трябва да се спазват стриктно противоепидемичните мерки. Ние като организатори, както и аз като изпълнител, сме длъжни да го направим и призовавам и публиката към това. Знаеш, че ние нямаме право да продаваме повече от 50 процента от местата за концерта в Пловдив. Допълнително изработихме едни специални картонени греещи човечета, които ще бъдат разположени сред публиката.  Така ще гарантираме сигурността на публиката, а и ще да не стои празно, макар и със зрители, които не могат да пеят.

- Не беше ли твърде голям рискът да тръгнеш на такова турне? Само в София изнесохте четири концерта, за да могат да ви чуят всички, които  си бяха закупили билети още преди да бъде обявена извънредната ситуация?

- Заради цялата ситуация с пандемията от Ковид-19 по целия свят, се наложи промяна – вместо на Българска армия концертът ни в София бе на стадион Юнак. Хората си презавериха билетите, поискаха да дойдат на концерта ми. И аз реших, че нямам право да събирам толкова публика, макар и при 50 процента заетост на стадион Българска армия. Затова разделихме публиката в няколко вечери и изместихме концертите на Юнак.  Така всички дойдоха и се чувстваха спокойни и сигурни. Нали идеята, когато отиваш на концерт, е да се отпуснеш, да се изключиш от реалността и да се заредиш с емоции. А струпването на хора прави контрола и безопасността много трудни.

Да, трудно е  в четири поредни вечери да си в форма, но аз репетирам от доста време и бях подготвен, за да дам всичко от себе си за публиката. Цели четири месеца нямахме концерти и бяхме зажаднели за срещата си с публика.   Когато обявихме концертите, ситуацията беше съвсем различна. За съжаление тя се променяше и продължава да се променя постоянно. Искрено вярвам, че ще е към по-добро.

- Какво ще чуят феновете ти в Пловдив?

- Тъй като след 2018 г., когато беше концертът ми на Античния театър, аз издадох албума си „Страничен наблюдател”, логично е да изпея доста от песните в него. Ще ги представя на пловдивската публика в малко по-различни концертни варианти.  Ще има 9 човека бенд – едни от най-добрите музиканти в България. Аз си ги наричам „машини”. Програмата е много разнообразна и различна от миналия ми концерт. Стремежът ми е всяко едно турне да е с нови парчета.  Не да повтарям едно и също.

Акцентът ще бъде в музиката. Ще бъде разнообразна като пулсация, като емоционален заряд.  С текстове си ще отправя послание към публиката, за да се заредят, да излязат пречистени и емоционално заредени след концерта.  Иска ми се в душите на хората да премине ураган от емоции – радост, тъга, любов, усмивка. Това е силата на изкуството и смисълът на нашата работа.

- Кой грееше в твоя живот през трудните месеци, които преминахме в изолация?

- Това, което е положителното в цялата ситуация, е че се почувствах още по-обичан и обичащ. Прекарах много време със семейството ми, тъй като децата учеха дистанционно от вкъщи. Бяха едни много приятни месеци за нас, които прекарахме заедно. Тази песен „Ти грееш”, която даде името на концертите ни, се роди и бе създадена точно по време на изолацията. И посланието й е точно това – че малките неща са тези, които те карат да се усмихваш. Аз досега в живота си не съм си позволявал да стана в 9 часа, да си направя кафе, да изляза в двора, да слушам песента на птиците, да гледам природата. Ето този по-забавен каданс ми се случи. И осъзнах, че не всичко се върти около желанията, амбициите и постигането на цели. Част от тези мисли съм ги изразил в текста на песента „Ти грееш”.

- Не бяхме подготвени за тази ситуация…

- Хората по целия свят продължават да не са подготвени. Ситуацията няма аналог и подобно нещо човечеството е изживяло преди много-много години. А днес хората са много по-зависими от материалните неща и от удобствата на съвремието. Представете си, ако се случи нещо и интернетът по земята спре? При целия стрес от случващото хората поне имаха възможност за комуникация.  Интернет бе отдушникът. През интернет музикантите и артистите имаха шанса да доставят поне малко радост на феновете си. В този период получих толкова много любов от публиката си в интернет, толкова много усмивки. Виждах как ги зареждам с  хубава енергия, а и те ми го връщаха стократно. Това беше една връзка през екраните на телефоните, която макар и странна, беше лъч надежда.

Струва ми се, че всеки човек е минал през страх, съмнение, притеснени в този период. Все пак беше съвсем ново за нас. То и продължава да е ново, въпросът е, че трябва свикнем да живеем в тази ситуация. Това е и причината да се решим с екипа ми на това турне. Хората имат нужда от музика. Вярвам, че публиката на моите концерти е интелигентна  и концертите ще се проведат при всички мерки за сигурността.

- Пандемията промени и Гласът на България. Как се работи без публика?  

- Трудно е за артистите, когато няма публика. Но полуфиналът и финалът бяха иззключително силни. Вероятно заради ситуацията участниците се бяха постарали и дадоха максимума от себе си. Затова се случи и този висок резултат. Беше шоу на европейско ниво – визия, мултимедия, аранжименти, група, изпълнители. Гласът на България е сочен като добър пример, а някои от изпълнителите влизат в класации Топ 10.  Фактът, че нямаше публика , накара изпълнителите да дадат още повече.

- Ще видим ли някои от талантите от последното издание на музикалното риалити на сцената в Пловдив?

- Елена Сиракова и Алекс Славчев пяха преди концертите ми в София. Защо не пък да чуем някои от пловдивските гласове от Гласът на България?

- Преди време Херо Мустафа отправи предизвикателство към теб, Любо Киров и Орлин Павлов. Как го прие?

- Беше доста трогващо. Бяха се постарали много да повторят песента ни. Аз пък продължих предизвикателството като изпях част от песен на Михаела Филева, която  пък предизвика Свилен от Остава.  Орлин пък предизвика Орлин Горанов. Това е една готина инициатива за българската музика и българските изпълнители.

- Не се ли притесняваш, че това онлайн общуване ще се превърне в навик и живата среща с изкуството ще остане на заден план?

- Не ми се вярва това да се случи, освен ако хората не бъдем принудени отново да останем по домовете си.  Тогава най-вероятно единствената възможност ще са точно онлайн събитията. Но нищо не може да замени живия контакт с изкуството.  Концертът трябва да се почувства, да се усети, да се помирише, както се казва. Нищо не може да замени живия контакт, но дигиталният е една алтернатива в по-трудни времена. За съжаление културният сектор беше силно засегнат от кризата. Аз например съм артист на свободна практика, но си представям колко им е трудно на творците в държавни културни институции, които дълго време останаха затворени. Едва сега се раздвижва ситуацията. Месеци наред например музикантите от оркестрите не можеха да свирят заедно, актьори – да репетират и играят. Тъжно е.