"Дълбоко съм убеден, че перестройката бе необходима и я водехме в правилната посока". Това заяви в интервю за ТАСС първият руски президент Михаил Горбачов. Той определи перестройката като най-голямото дело в живота си, помогнало да се сложи край на една тоталитарна система. 

Днес Горбачов навършва 90 години. По повод юбилея си, той обяви, че предстои да бъде издадена книга, базираща се на изпратени до него писма. Тя ще носи името "Да разбереш Горбачов". 

Бившият президент смята за огромно свое постижение и края на Студената войка, както и намаляването на ядрените оръжия. Той обясни, че гласността е в основата на трансформацията.

"Критикуват ме за гласността. Но без гласност нищо в страната не би се променило", изтъкна Горбачов. Той сподели, че се надява да се подобрят отношенията между Русия и ЕС. 

"Основното нещо, което постигнахме в страната, е, че хората спечелиха свобода, слагайки край на тоталитарната система. И така опитът да се върне страната в миналото - пучът на Държавния комитет за извънредно положение - се провали", подчерта последният ръководител на СССР.