Директорът на полицията пред TrafficNews: Предстоят мащабни проверки в различни сектори на икономиката

Резултатите са по-добри от 2018, но ако анализите покажат пропуски, ще има кадрови промени

Пловдив
13.01.2020 12:00 7807 8
Директорът на полицията пред TrafficNews: Предстоят мащабни проверки в различни сектори на икономиката

Искам пловдивчани да живеят не само в красив, но и в спокоен и сигурен град, казва директорът на Областната дирекция на полицията ст. комисар Йордан Рогачев. В края на 2019  Главният  прокурор Сотир Цацаров го награди със специален нож, като наградата е за личен принос в успешните акции, реализирани през последните месеци в Пловдив. По традиция в началото на всяка година всяко районно управление и всеки сектор в дирекцията правят отчет на изминалата година и анализ на данните. Отчетите на структурите започват следващата седмица, а старши комисар Рогачев е категоричен, че ще присъства на всички. От резултатите на звената  зависи и професионалното бъдеще на техните ръководители. В началото на годината TrafficNews разговаря с ръководителя на втората по големина областна дирекция в България за равносметката на изминалата година и предизвикателствата на новата 2020. 

- Каква е равносметката от изминалата година за Областната дирекция?

- Завършихме годината с по-добри резултати от предишната. Най- масовите престъпления са намалели доста осезателно. Разкриваемостта се е увеличила със 7 процента. През годината имаме регистрирани 8 битови убийства, като всички са разкрити. Грабежите са 79 - с 40 по-малко от 2018.  Сериозно са намалели кражбите регистрираните са 1744, като предишната година те са 2 316. Джебчийските кражби са намелели двойно 62 срещу 120 за предишния период. Взломните са 305 , а предишната година са били 443. При домовите кражби са със 138 по-малко  като регистрираните са 347. По линия на наркотиците имаме разкрите 579 случая или със 124 повече от предходната година. За съжаление зачестяват случаите , в които задържаме шофьори, които управляват МПС-та под въздействие на различни видове упойващи вещества. Но Районна прокуратура образува досъдебни производства и при еднократни дози и ако при първи случай винвният се разминава с административно наказание, то при повторна проява наказанието вече е по-тежко. По линия на икономическата престъпност областната дирекция има много добри реализации- разкриването на схемите на източване на държавни средства от НАП, Здравната каса, мащабната схема за пране на пари чрез вериги от фирми , регистрирани на името на малоимотни български граждани и др. Пред екипа, с който ръководя Областната дирекция има нови предизвикателства, но с общи усилия се надявам да запазим положителните тенденции и в края на 2020 година резултатите да бъдат още по-добри.  Искам пловдивчани да живеят не само в красив, но и в спокоен и сигурен град.  

 

- Вече 6-ти месец сте на поста, открихте ли слабите места в организацията на работа?

- Всеки един нов ръководител е длъжен да направи задълбочен анализ на обстановката в работата на ръководената от него структура, да открие слабостите и да набележи мерки за тяхното отстраняване. Разбира се, ако установи добри практики е нормално да се надгражда. Там където сме идентифицирали проблеми, съм разпоредил да се предприемат дейности за тяхното разрешаване, като разбира се винаги съм отворен и за конкретни предложения от страна на редовите служители и ръководните служители. Наложи се да подобрим организацията по линия на превенцията на пътно транспортните произшествия, на разкриването на престъпленията срещу собсвеността, по-конкретно кражбите, имаше недостатъчен контрол в различни сектори от икономиката. Проведоха се акции по линия на автошколите, които обучават млади шофьори, в таксиметровия сектор, в нощните клубове, по пазарите. Предстоят операции и в други браншове.

- Започват анализите по райони и сектори. Ще има ли кадрови промени след приключването им?

- Анализът е изключително важен, тъй като на неговата база се планира работата на различните звена за следващата година. Ще присъствам на анализа на всеки сектор и всяко районно управление. Държа да знаете, че кадровите проблеми не са самоцел. Те се правят единствено и само на основа на резултатите постигнати от всяка структура в ОДМВР-Пловдив, зависят от ефективността при взаимодействие с другите държавни и общински органи и не на последно място на удовлетвореността на хората от обслужвания район. Кадровите промени носят и голяма отговорност за ръководителя, който ги осъществява и затова внимателно се обмислят. Винаги давам възможност на младите, знаещи и можещи служители да се докажат и развиват в кариерата си на полицаи. Вече направих няколко смени на места, където пропуските бяха очевидни, най- вероятно те няма да са последни. 

- През последните месеци присъствието на полицията в града е доста видимо – проверки по пътищата, акции в различните сектори. Може би е рано за обобщения, но има ли резултати?
 
- Резултатът е осезаем, тъй като както отбелязахте, има видимо присъствие на полицейските служители не само в големия град, но и в цялата област. Получавам обратна връзка от хората и те са много доволни, че вече виждат по-често униформени полицаи на улицата – да контролират движението, да се срещат с възрастните жители на малките населени места, да извършват проверки по сигнали за нередности, да контролират спазването на нощната тишина и обществения ред. Държа да почертая, че това присъствие на полицейски екипи от всякакъв вид – пеши патрули, с мотоциклети, леки автомобили и бусове има и доста сериозно отражение върху подобряване на дисциплината на участниците в движението по пътищата.
 
- През ноември и декември бяха проверени всички нощни клубове в Пловдив и областта. Два от тях бяха затворени, заради сериозни нарушения, но след това полицията отново разреши да бъдат отворени. Това не действа ли демотивиращо на тези, които се опитват да спазват закона?
 
- Проверките на нощните клубове бяха организирани по инициатива на ръководството на ОДМВР-Пловдив, като в тези инспекции бяха включени и служители от другите държавни и общински органи – пожарната, безопасност на храните, НАП, общините. Идеята е собствениците на тези нощни заведения да организират така работата си, че да създават безопасна среда за забавления на клиентите си, при спазване на законовите изисквания и при необходимост да ги научим да ни съдействат своевременно. Ако има обекти, които са били затворени, а след това отворени, то е защото са изпълнили задълженията си произтичащи по закон, отстранили са пропуските и нередностите. Тук все пак искам да почертая, че полицията е контролен орган, а не орган по издаване на разрешения за работата на питейни и увеселителни заведения. Освен това има издадени актове за констатираните нарушения, на базата, на които общината трябва да издаде наказателни постановления. Законът е такъв, че при две наказателни постановления, обектът може да бъде затворен. 
 
- По данни на служба ГРАО през 2018 година регистрираните жители на Пловдив са се увеличили с 518 души. Което, разбира се, не отговаря на действителния брой преселници. На практика има стотици нерегистрирани. Това затруднява  разследването на престъпленията?  Докъде стига контролната функция на полицията в този казус и какви са вариантите той да бъде решен?
 
- Съгласно Закона за гражданската регистрация хората трябва да имат регистрация по настоящ адрес на мястото, където живеят. Това се осъществява в звената ГРАО на всяка една общинска администрация. Регионът е притегателен център за много хора търсещи реализация в бизнеса, на студенти, на учащи се. Тук обаче е ключовата роля на полицейските и младши-полицейските инспектори, които да следят пребиваването на хора в районите, които обслужват. Ако бъдат установени нарушения нашите служители могат да съставят актове и на нарушителите да бъдат наложени глоби. Но полицията не е единствената институция, която има отношение към проблема. Действително е необходимо комплексно и работещо решение, още повече че на повечето места липсват домоуправители и няма никаква информация за хората, живеещи в даден комплекс. 
 
- Броят на чужденците в Пловдив расте. Разполага ли пловдивската дирекция с достатъчно служители, владеещи чужди езици, които да работят с тях?
 
- Броят на чуждите граждани посетили областта е голям. Нека да имаме и в предвид, че Пловдив бе и Европейската столица на културата, което предполага още повече туристи, любители на концерти, изложби, срещи с интелектуалци. Учебните заведения предлагат и много възможности за обучение на чуждестранни студенти, а бизнесът - работни места. Основната контролна функция на пребиваващите чужди граждани е на сектор „Миграция” и на служителите от Охранителна полиция при районните управления в областта. Няма структурно звено, в което поне няколко служители на не владеят един или няколко от официалните езици в Европейския съюз. Но истината е, че не са достатъчно.  За по-специфични езици задължително търсим услугите на преводачи, а в някои от случаите, особено при административно-наказателна дейност или при досъдебни производства сме задължени да потърсим лицензирани преводачи, на които се заплаща за тази дейност. 
 
- Как според вас де отразява на качеството на разследването и противодействието на престъпността въведената организация, при която в районните управления няма дежурни офицери след края на работния ден?
 
- След като получим сигнал, изпращаме дежурни на местопроизшествието, след което дежурният по оперативна дежурна част уведомява дежурния офицер,  полицейски инспектор, разследващ полицай, които отиват на място , извършват оглед, докладва се на дежурния прокурор , а в последствие този труд се заплаща като извънреден.  Наложи се ограничителна мярка с оглед намаляването на извънредния труд. Но сега се предлага нощния труд да стане 1 лев. Имаме достатъчно екипи навън и през деня и през нощта. При увеличение на бюджета ще мислим да върнем дежурните офицери. Лично мое мнение , че в районното трябва да има дежурен офицер 24 часа. 
 
 
- През 2020 година предстои масова смяна на лични документи. Какви промени в организацията предвиждате, за да предотвратят опашките пред сектора и районните?
 
- Това е сред основните предизвикателства пред службите на МВР в цялата страна. Поради това министърът на вътрешните работи още през миналата година даде конкретни указания в тази посока, което ние сме изпълнили. На всички свободни места в звено „Български документи за самоличност” в Пловдив и областта са назначени нови служители. Имаме възможност да осъществяване на групови посещения в малки и отдалечени населени места с мобилни биометрични станции, като така ще спестим време и средства най-вече на възрастните и болни хора. При необходимост сме в готовност да имаме много разчупено работно време съобразено с натовареността и броя на желаещите да подменят документите си за самоличност. Създадохме организация, при която големите фирми в Пловдив и областта да могат да направят заявка и на място да бъдат посетени от мобилен екип, който да обработи документите на служителите. Така на тях няма да им се наложи да губят време и нерви, да отсъстват от работа и пр. 
На интернет страницата на ОДМВР-Пловдив подаваме актуални данни за натовареността на звено „БДС” по дни, като така гражданите могат сами да преценят кога и къде да подадат заявления за новите си документи. Особено внимание отделяме и на готовността на сектор „Пътна полиция”, защото и там очакваме засилен интерес при издаването на нови шофьорски книжки или подмяна на старите. Като обобщение мога да кажа, че за нас е важно всеки пожелал да подмени лична, карта, паспорт или шофьорска книжка да може да го направи в рамките на разумен срок.
 
 

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
8 Коментара
Сортирай по
коментар

SPQR 07:30, 14.01.2020

Защо ГЕОРГИ ХРИСТОВ Попов постоянно плюеш този човек? Забрави МНОГО неща докато работеше

Oтговора1
коментар

сс

***защото*** ***е*** ***некадърник*** ***затова***

коментар

Пепи Иванова 07:34, 14.01.2020

Защо новия началник Празов беше прикрит за катастрофата която направи. Целия град и КАТ знаят само Вие не.

Oтговора1
коментар

222

***Всички*** ***знаят*** ***но*** ***не*** ***е*** ***удобно*** ***да*** ***се*** ***публикува***. ***Сигурно*** ***ако*** ***беше*** ***ударил*** ***пешеходката*** ***пак*** ***нямаше*** ***да*** ***се*** ***знае*** ***нищо***.

коментар

страната на проверките и бутафорията 11:50, 14.01.2020

***хахахха*** ***кой*** ***ви*** ***врява*** ***вече*** ***е***, ***рейтинга*** ***ви*** ***е*** -***123*** , ***не*** ***останаха*** ***балъци*** ***да*** ***ви*** ***се*** ***вързват*** ***на*** ***лъжите*** ***гербаво***-***куманизни***

Oтговора0
коментар

П.П. 13:40, 14.01.2020

***г***-***н*** ***Рогачев*** ***дано*** ***решението*** ***за*** ***назначаването*** ***на*** ***Празов*** ***като*** ***комисар*** ***да*** ***не*** ***е*** ***било*** ***ваше***

Oтговора0
коментар

ГЕОРГИ ХРИСТОВ Попов 18:32, 14.01.2020

Какво да съм ,забравил?????Че си рискувах 100пъти живота за държавата...аз казвам истината за този нагласен човек...и заставам с името си ...а не с някакви инициали...разбра ли господин..спор....

Oтговора1
коментар

SPQR

Забравяяяш , много неща забравяш. А не беше много отдавна.Всеки полицай си рискува живота ежедневно. Всеки сам си го е избрал. Никой насила не е започнал работа в МВР. И пак казвам забравяш много неща от службата си. Ползотворните за теб. А явно мнението ти е по повод само за негативните. Не бива така.

коментар

шеф на кеф 13:11, 13.01.2020

бельо пушилката -----горките кого лъжете ..!? то икономика няма вие теми творите..............по нашенски....поне да бяхте сложили розовите очила че ме е срам да ви гледам още по срамно ми е да чета..... щели да проверяват това ли ви е работата?!не си ли бъркате ресора за пореден път.... ама и вие какво да правите като на глупаци служите...

Oтговора1
коментар

Давай

Хайде, обратно в ЦПЗ-то.

коментар

Ха ха ха 14:52, 13.01.2020

Цацаров награждава, а в развеселени компанй пловдивски бизнесмен се хвали как награждава за коледа цацата с по сто бр. бяло и червено. А дали е така?

Oтговора0
коментар

ГЕОРГИ ХРИСТОВ Попов 19:14, 13.01.2020

Защо катастрофата която направи новия началник на охранителна полиция Пловдив...Виктор Празов...на 21 .12.19.на пешеходна пътека пред Метро ,бе прикрита.....пил ли е,като оставим това че кара със над 100к.м.в населено място.....какъв пример се дава на обикновенните граждани....като се крие и прикрива престъпление извършено от хората които трябва да са пример и да предотвратяват престъпления......пред закона всички трябва да са Равни....дори и нагласените Връзкари....

Oтговора3
коментар

ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ

Катастрофата срещу метро беше ужасна и аз минах оттам и за жалост виновния беше и новоиздигнат ръководен кадър в МВР Пловдив.

коментар

Иван Чуклев

За малко не уби пешеходец този началник Празов

коментар

бекапетата не се отчитат на никого, те са държавата

***в*** ***страната*** ***на*** ***калинките*** ***е*** ***така***, ***по*** ***партизански*** ***си*** ***я*** ***карат*** ***цел*** ***живот***, ***а*** ***балъците*** ***опъват*** ***хомота***

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина