Боил Банов, министър на културата на Република България след закриването на Европейска столица на културата 

- Министър Банов, каква е вашата оценка за Европейска столица на културата-Пловдив 2019? 

- Равносметката е положителна и то за първи път не съм тъжен. Обикновено, когато стане голямо събитие и то свърши, има една тъга и носталгия в мен, че е приключило нещо красиво, нещо хубаво. Столица на културата е дългосрочен проект, устойчив проект , и това е, което хората тепърва ще разбират.  И начинът, по който се случиха нещата в Пловдив в последните две години, независимо от това кои доволни, кои недоволни, е позитивен, добър. Стана страшно раздвижване в културните пластове на Пловдив, а оттам и на цялата държава. Културата на България се съчета с културата Европа, на света. Пловдив стана разпознаваем, България – също. Оттук насетне след усилната работа, години наред този проект ще носи добавена стойност в развитието на нашия дух и култура и в развитието на прекрасния Пловдив. 

- Какво пропуснахме да постигнем използвайки тази инициатива? 

- Най-важното се случи. Градът беше зареден с енергия, не спираха разговорите. Дори и негативните мнения също са част от важността на този проект, от това да се случат нещата още по-добре. Ако градът е пропуснал някои ключови проекти, устойчивостта е важна, така че те ще се случат във времето. Основният ключ, универсалният ключ към културата, към гордостта на пловдивчани се намери. Където и да отидех в други градове, хората говорят с приповдигнато настроение за Пловдив – Европейска столица на културата. Искаха да дойдат. А  много от тях – извън телевизорите не са имали досег с култура от години насам. 

Така че най-важното е постигнато. Всичко зависи от самия град, от неговата общественост, а и от държавата, за да продължи устойчиво да се развива този проект. 

- Да се развива в посока да превърнем места като Тютюневия град в живи градски зони, например… 

- Разбира се, така е. Това е един ключов проект, който трябва да се случи и ще се случи. Нещата се получават, когато държавата, общината и хората се обединят.  Аз съм сигурен, че складовете ще станат може би най-прекрасната културна зона в цялата държава. Това ще се случи скоро. 

- Има ли такива индикации? 

- Ще станат нещата. Ние работим усилено с това ръководство на общината. Така че, мисля че бъдещето е позитивно.

Фотография: Росина Пенчева