Как ще се отрази COVID-19 и мерките, които държавите предприемат за овладяване на пандемията, върху имотния сектор?

Въпросът не е толкова еднозначен, колкото мнозина си мислят. Причините за това са, че за първи път в новата история на света имаме изкуствено създадена икономическа пречка – тук не говорим за спукване на балон на имотен пазар, за финансова криза, за колапс на фондовите пазари, с други думи не говорим за икономическа рецесия, продиктувана от вътрешни структурни изменения, а за вид хибернация.

Мнозина изтъкнати икономисти, борсови анализатори, имотни експерти, финансови мениджъри вече се опитват да чертаят бъдещите траектории на пазарите. За момента обаче ситуацията изглежда непредвидима, а хипотетични модели могат да бъдат мислени само в контекста на различните държави и техните индивидуални социално-икономически условия.

Въпреки че социалната изолация играе спънка в множество дела – от огледи на обекти до договаряния, то имотният бранш към момента продължава да се развива. Как? Това ще попитаме едни от експертите на пазара в Пловдив – архитекти, строители, инвеститори – тези, които проектират и изграждат сградената инфраструктура.

Ето какво мисли архитект Радко Тодоров, архитектурно бюро "Ер Те Консулт"

- Г-н Тодорoв, как виждате вие ситуацията в бранша предвид кризата свързана с COVID-19?

- Това, което се случва е пандемия, но реално не можем да го наречем криза. Криза има в интелектуален и духовен план. Там е кризата. Това, което следва е регламентиран подбор на пазара. Всеки изкарал някакви пари – адвокат, лекар, таксиметровият шофьор и какъвто и да е човек вън от бранша, който е започнал или е искал да започне да строи кооперация, сега ще спре да строи. С други думи отново пазарът ще бъде обхванат от деволпъри, проектанти и строители. Хората, които се занимават и са се утвърдили в този бранш. Това е регламентиране на марката – тези, които не могат да предвидят хоризонта, нормално да бъдат ликвидирани. Те разбират от нещо друго – зъботехника, пекарство или каквото и да е.

- Как ще се отрази този „естествен подбор“ върху продукцията и цените на недвижимите имоти?

- Няма да има поевтиняване на нищо. По-скоро ще има поскъпване. Това не е прогноза, а е логичен извод, предвид че Общински съвет готви проект, в който се предвижда на всички такси, свързани със строителството, включая разрешение за строеж - квадратния метър и за проектиране, и за строеж ще стане далеч по-скъп като вложение, което ще повлече след себе си повишаване на стойностите и за крайните купувачи. Тук не говорим за условията в момента по време на извънредно положение, защото това е т.н. форсмажорно обстоятелство. Важното е какво предстои, а то е, че животът върви нагоре и няма как да поевтинее всичко, понижаване в цените може да има само на некачествената стока. Ние обаче се намираме в една абсолютно неестествена ситуация, след нея освен повишаване на цените ще има и нов тренд. Интересът вече няма да е към евтини имоти, ще се търсят скъпи имоти, т.е. качествени.

- А, ако търсенето падне рязко, през този месец вероятно сделките са незначителен брой?

- Но имайте предвид, че дори в момента сделките не са спрели – аз лично бях част на няколко през изминалите дни, а също така започнах и чисто нов проект. Няма отказали се клиенти има и нови купувачи. Бих казал по-скоро, че има трудности в комуникацията, защото хората не могат да пътуват, не могат непрекъснато да се срещат, да ходят по офиси, по огледи.

- Ще се осмелят ли изобщо инвеститорите да започват нови начинания?

- Всеки стабилен инвеститор, който разполага с пари, ще предпочита да ги инвестира в обекти. Както вече подчертах, качеството ще е на преден план. Има нови проекти, които сега започват, а пазарът ще се регулира за един добър продукт.