В сряда вечерта Слави Трифонов обяви в последното предаване на своето шоу по Би Ти Ви, че смята да влезе в политиката с партия "Няма такава държава", наред с нов тв проект "Седем осми". TrafficNews потърси политолога Първан Симеонов да коментира какви са шансовете на шоумена на политическата сцена. 

- Господин Симеонов, кога ще излрезе на сцената новият политически проект на Слави Трифонов? Ще се пробва ли за местните избори, или ще изчака следващите парламентарни?

Шанс има, но технологично не знам до колко ще смогне да се подготви за местните избори. По важно е друго. Слави е разсъдлив човек, такива са и от екипа му. И те знаят, че ако ще скачат на избори, това не е най-силната им дисциплина. Те градят национален имидж.

 Не знам по места да са търсили хора. Представете си Слави, който има хубав имидж, а на гърба му се залепят всевъзможни службогонци, както обикновено става. По места не са останали много политици, останали са занаятчии и то от най-грозния вид.

 Така че аз не вярвам Трифонов да се хвърли през глава наесен, но очаквам  да изрази някакво отношение към местните избори.

 Той и преди е проектирал влиянието си върху политиката. Той беше част от мрежата на „Гергьовден” навремето, имаше кандидати във Варна и т.н. Това не е нещо ново за него.

 Но той е чакал достатъчно и може да чака и още. Играта му е за национални избори. Тук обаче има едно голямо НО. Как точно ще играе той? Според мен той ще се мъчи да прави иновации, едва ли би искал да бъде като всички. Той ще мисли креативни и изненадващи варианти, ще ни държи в шах.  Като и сега ни държи в шах –  обяви вчера новия си проект и излезе в антракт

- Къде в политическия спектър ще се позиционира проектът му? Част от опозицията в лицето на градската десница не е в добри отношения с него. С левицата също не „мелят брашно”, въпреки че Трифонов демонстрира преди години много близки отношения с Георги Гергов. 

- Мисля, че Трифонов ще се позиционира като трети опозиционен глас. В България в последните години внинаги има три опозиционни гласа. Левият – традиционен, произточен, сантиментален, на възрастните хора, Русия – това е на БСП стилът. Другият – прозападен, либерален, съдебната реформа – те са малко, но много креативни и доста добре влизат в медиите  – градската десница. Има трети, който дълго насъбира и намира излаз през някой нов играч. Появява се на 3-4 години. Този тип настроения са срещу системата и елита. И Слави Трифонов ще се позиционира точно там.

Това не е новост. Там се позиционираха Жорж Ганчев, Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов, Николай Бареков, Веселин Марешки, Яне Янев, Волен Сидеров, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов…Половината от тях минаха точно по пътя на Слави – силно медийно присъствие, после партия. Слави едва ли ще открие топлата вода.

Но виждам и още нещо – той се мъчи да стои на равни разстояния от всички. В неговото предаване съм виждал и популисткия дискурс – „всички са маскари, да ги махаме”, и прозападното и либералното – дейци на градската десница да говорят. Това ще му е играта – да се позиционира на равни разстояния от всички.

Какво обаче се вижда досега – че лекичко си подават топката с ГЕРБ. Не знам съзнателно ли става, или не.

- Да, сещаме се за онова прословуто интервю с Борисов, когато очаквахме едва ли не лидерски двубой, а се получи масово усещане за пиар акция.

- Да, тогава наистина не им се получи много добре. Има и един по-голям разговор и хората около Слави го знаят: Трифонов отмина пика на своята популярност още преди няколко години. Ако тогава го беше направил този проект, щеше да бъде съвсем различно. Но правят си и една друга сметка – традиционните партии са в упадък. В целия западен свят има търсене на нови ярки личности за системни промени – например комици стават държавни глави, както се случи в Украйна с Владимир Зеленски.

Слави Трифонов си е направил правилно сметката - наистина можеше и по-рано, но, както се казва – всяко нещо с времето си. Само да не си надценят възможностите. Защото много пъти е ставала тази грешка – някой като влезе отвън в политиката и започва да му се топи рейтингът. Защото това е било рейтинг на коректив, а като влезеш вътре в системата, вече не си такъв.

За сега мъничко подаде едни топки на ГЕРБ, а част от тези топки изглеждат доста удобни и за ДПС.

- Има ли шанс Слави да стане новата патерица на ГЕРБ след като първо обере негативния вот срещу управляващите ?

ГЕРБ има навика да си произвежда партньори, с които да неутрализира протестните настроения, да изпуска контролирано парата. Патриотите свършиха точно тази роля – протестен играч в управлението. Може ГЕРБ да си правят такава сметка. Друг е въпросът, че Трифонов не е толкова контролируем. Той държи на свободата – показал го е. Има собствено мнение. Той е един от малкото хора, които не се боят да казват определени неща. И ако си прави някой сметката, че той ще му бъде патерица – това ще е твърде неудобна патерица.

-Как ще се развият отношенията му с президента Румен Радев?-

Все в контекста на опита на Слави Трифонов да бъде равно отдалечен. Да не забравяме, че Румен Радев имаше една силна проява при него назад в годините преди да стане президент. Имало е синхронни действия на Слави Трифонов и Мая Манолова.

Любопитно е и как ще се развие съдбата на патриотите оттук нататък, защото Трифонов навлиза и в тяхната ниша много мощно. И не на последно място – какво ще става с БСП. Защото ако Трифонов започне да утвърждава себе си като алтернатива, това отнема възможността на БСП да бъде такава. Ако погледнем данните за това кой харесва Трифонов - това са същите хора, които при други обстоятелства биха харесвали Борисов. Всички трябва да започнат да се притесняват от Трифонов.

- Какъв е профилът на хората, които пеят със Слави?

Преимуществено млади хора, което не е много добре за Слави, защото тези хора не ходят много да гласуват. Освен това Слави е играч от старата школа. Струва ми се, че е търпелив човек, разсъждава, пресмята. Това го отличава от всички други поректи, които бяха еднодневки. Слави има сериозен капацитет. Така че едва ли би повтарял грешките на предходните.

- И все пак къде виждате слабите му места?

Първо, като че ли изтърва момента назад в годините. Но светът също се променя, така че може да има отново момент. Второ слабо място е, че го харесват предимно млади хора, които не са толкова политически ангажирани, не са лоялни гласоподаватели.

Трети проблем са обвиненията, които ще текат отвсякъде – че е човек на този, на онзи, че е патерица, че не е патерица. Той дълго е бил на терена и за него много неща са казани. 

Обикновено българите искат новото. Слави не е най-новият. Слабост за Трифонов е и това, че той защитава идеи, които трудно ще намерят общо със самата политическа прослойка, с която ще трябва да ги спазарява утре. Мисля, че ще може по някакъв начин да влияе върху управлението, ако не и да управлява. 

Ако влезе с една солидна група, при един упадък на ГЕРБ и предвидима величина за БСП, Слави може да стане балансьорът и да управлява България.  Може обаче да се окаже, че се надценява и просто си е изтървал момента. Понякога от много чакане в политиката също има износване. 

Трудно ще накараш политическата прослойка да мине към тези мажоритарни избори, за които Слави настоява. Но друго ми прави впечатление – на ГЕРБ много им се услажда да възприемат такива идеи, като например за партийната субсидия, там стана това, което искаше Слави. И по-хубаво ли стана сега? Според мен – не. Пътят към ада е постлан с добри намерения. Много добро намерение е да намалим парите на партиите – малко да ги накажем. Но ще се получи още по-зле.

Та за Слави и влизането му в политиката има много хипотези. Нека изчакаме септември и ще видим.