Адара Перес Санчес от Мексико е на 9 години, има синдром на Аспергер и IQ 162. Тя е записана в два колежа и скоро се надява да бъде приета в университета в Аризона, където ще учи астрономия и мечтае някой ден да получи работа в НАСА.

Нейният коефициент на интелигентност е  по-висок от този на най-големия й идол Алберт Айнщайн.

Когато Адара била на около 4 години била диагностицирана със синдром на Аспергер - едно от нарушенията в аутистичния спектър и дните в училище били особено трудни за нея. Съучениците й я наричали „странна“ и й се подигравали, а учителите не вярвали, че ще постигне много.

9-godishn-devojche-so-apsergerov-sindrom-ima-i1-od-162-i-vekje-e-zapishana-na-dva-fakulteta-08.jpg

Когато майка й Нали Санчес видяла с очите си как нейните съученици се отнасят с Адара, тя осъзнава с какви проблеми се сблъсква дъщеря й. Момичето било толкова тъжно, че казало на майка си, че вече не иска да ходи на училище.

Майка й знаела, че Адара се занимава с математика и се интересувала от химия, затова решила да заведе момичето на психиатър.

Там Адара била диагностицирана, а психиатърът и предложил да и направят тест за интелигентност, който определил нейния висок коефициент на интелигентност.

На родителите на Адара било казано, че малкото им момиченце е могло да учи по специална учебна програма и благодарение на капацитета си тя завършила гимназия само на осем години.

След това, през 2019 г., Адара се записва едновременно в два онлайн факултета, изучавайки индустриално инженерство и математика.

9-godishn-devojche-so-apsergerov-sindrom-ima-i1-od-162-i-vekje-e-zapishana-na-dva-fakulteta-06.jpg

Желанието на това младо момиче е да стане астрофизик и, както тя казва, да се опита да направи положителна промяна в света. НАСА научи за нейната история и Адара получи покана да посети Тексаския космически център, като и бе предложено да учи астрономия в университета в Аризона.

9-godishn-devojche-so-apsergerov-sindrom-ima-i1-od-162-i-vekje-e-zapishana-na-dva-fakulteta-03.jpg

Адара прие двете оферти и сега се опитва да овладее английски, преди да започне следващото голямо предизвикателство. Според майка й Адара ще вземе приемния изпит след около година.

Миналата година Адара изнесе лекция за черните дупки в един от университетите в Тихуана и публиката остана без думи от нейното знание:

„Бях изненадан, че тя е толкова малко момиче и знае повече от всеки възрастен и посещава два колежа“, каза студент, който присъства на лекцията.

9-godishn-devojche-so-apsergerov-sindrom-ima-i1-od-162-i-vekje-e-zapishana-na-dva-fakulteta-05.jpg

Черпейки вдъхновение от здравословното си състояние, Адара започна работа по устройство за подпомагане на деца с аутизъм миналата година:

„Правя гривна, която„ измерва “емоциите на децата с аутизъм, така че родителите да могат да разберат как наистина се чувства детето им“, каза тя.

През 2019 г. това невероятно момиче влезе в списъка на Forbes за 100-те най-могъщи жени в Мексико.

9-godishn-devojche-so-apsergerov-sindrom-ima-i1-od-162-i-vekje-e-zapishana-na-dva-fakulteta-07.jpg

Младото момиче е написало и книга, озаглавена „Не се предавай“ и се надява, че след следването си ще има възможност да работи в НАСА и дори да бъде част от мисия на Марс.

За всички, които са се сблъскали с много трудности в живота, Адара има само един съвет:

"Не се предавайте. И ако не ви харесва къде сте сега, започнете да планирате къде искате да бъдете."