Археологът Любомир Мерджанов и колегите му разкриха късноантична сграда от първата половина на 4 век с поне четири преправки при спасителни разкопки в частен имот на ул. „Генерал Гурко” 23. 

Едно от помещенията – вероятно с представителен характер, е с масивни подове – първият от тухли, а вторият от качествен розов хоросан.

„В последния период от обитанието на къщата това пространство е преустроено и променя своите функции. Там е оформена площадка от сиенитни плочи и бордюри.  Интересното е, че в този период  към сградата е пристроено помещение с плитко фундирани зидове, а в единия от тях намерихме вградени малки амфори, с отвори към  вътрешността на помещението”, разказва Мерджанов.

Изключително интересно е, че под късноантичната постройка е имало по-ранна сграда, която е опожарена в средата на 3 век при нашествието на готите.

„Проучваме горял пласт покривни деструкции и паднали кирпичени стени. По падналите горели греди открихме полепнал златен варак. Намериха се и дребни фрагменти полихромна стенопис, върху които също има златен варак. Вероятно в оригиналния си вариант варакът е бил поставен върху елементи на стенописните изображения във вътрешността на сградата. За съжаление всичко това е в много лошо състояние и почти се разпада пред очите ни. Надяваме се да успеем да пренесем фрагменти, за да ги изследваме”, каза още археологът.

Като предмети няма много находки – най-интересен е бронзов пръстен, който тепърва ще бъде почистен и проучен.