
ДНК чипове за откриване на тумори в ранен стадий, наследствени заболявания и вродени малформации са разработени в Технологичния център на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Това стана ясно на конференция по повод на 1 г. от създаването на научното звено. В центъра е изобретен лазерен апарат, който определя количеството на водата в млякото, виното и твърдия алкохол.
"Само за минута може да се установи дали в хранителните продукти е добавена повече вода от необходимото. Това става чрез определяне на показателя на пречупването на светлината във веществото", обясни асистент Иван Бодуров, цитиран от 24 часа.
В Технологичния център са получени и ядливи опаковки на плодове и зеленчуци, които удължават срока им на годност с няколко дни.
"Покритията са от биополимери - пектин, прополис и алгинат, обогатен с масло от гроздово семе. Те имат и полезен ефект върху микрофлората на стомаха", коментира проф. Теменужка Йовчева от Физическия факултет.

TrafficNewS.bg
Още от категорията

Разпадът на Балабановата къща открит преди десетилетие, експерти готвят становище от 2021 г.


Акценти

Брутална агресия сред младежи на Слънчев бряг

Тодор Неделев се завръща в Ботев Пловдив






