Има реална опасност  от нулева година по програмите на Национален фонд „Култура”, сигнализират в отворено писмо до министър Найден Тодоров български творци. Те са инициирали и подписка, чрез която отправят въпросите си и към ресорния зам.-министър Илко Ганев, изпълнителния директор на НФК Диана Димитрова и членовете на Управителния съвет.

„Защо не са излезли до момента резултати, по програмитена Национален фонд "Култура", стартирали през юни 2024? В каква ситуация се намира НФК? Какви са резултатите от работата на НФК от началото на годината - вече над 9 месеца? Какъв е броят на подадените проекти по програмите до момента? Сформирани ли са комисиите по всички програми и кога се очаква да бъдат публикувани резултатите? Ще бъде ли нулева 2024 година за НФК?”, питат те.

В отвореното писмо те посочват и факта, че през настоящата година няма нито един финансиран проект, нито оповестени резултати по отворените покани, обявени от фонда. Нещо повече – поради правни пропуски бяха прекратени процедурите по Националния план за възстановяване и устойчивост и то при вече подадени над 200 проекта. Условията бяха променени, но остава реалната опасност заложените средства -  8,6 млн. лв. за регулярните програми и около 25 млн. лв. по ПВУ да не бъдат усвоени и да бъдат загубени.

„ Това няма да бъде следствие на пасивността на артистите и културните организации, а на неефективното управление на Национален фонд "Култура". Културният сектор е обезкървен и държан в информационно затъмнение, а календарната година изтича и има реална опасност предвидените средствата да не бъдат използвани. На фона на системното неглижиране на културата на политическо и административно ниво смятаме, че връщането на средства в държавния бюджет е недопустимо. Това ще принуди стотици артисти от всички сфери на изкуствата окончателно да променят своята професионална ориентация, ще намали драстично количеството и разнообразието на културното предлагане в цялата страна и ще бъде предпоставка за намаляване на бъдещите бюджети за култура”, пишат още артистите и призовават за прозрачност и бързи действия на институциите.

Проверка в сайта на Национален фонд „Култура” показва, че единствената програма, която е обявила резултати, е „Мобилност. Избраните кандидати са гласувани на заседание вчера – 24. септември.

Става ясно и че сроковете за новите процедури по Плана за възстановяване по програмите за кандидатстване на големи и малки общини е удължен до 30. септември.

Отчайващо е положението и с отчитането на проекти. Пловдивска организация например има реализиран проект през 2023 г., а отчетът още е в процес на разглеждане.  Това на практика не им позволява да кандидатстват повторно за финансиране от НФК, тъй като имат незавършен проект.

Друга културна организация, кандидатствала по програма „Разпространение”, вече два месеца чака резултатите и е притисната към стената, защото наближават датите за събитието и трябва да се заплащат наеми на зали и самолетни билети на артисти.

„Хубавото на НФК е, че превежда предварително одобрените средства. Така миналогодишните ни събития са факт, макар все още отчетите да не са разгледани. Лошото е, че няма как да плащаме наеми и билети при положение, че не знаем дали сме одобрени по тазгодишния ни проект”, коментират от организацията.

Това допълнително всява напрежение сред културните организации, защото много от тях разчитат на финансовите механизми за подпомагане от фонда и без необходимите средства са в невъзможност да работят.

„Да, наистина няма финансиране през Национален фонд „Култура”. До февруари месец министърът на културата имаше право на глас при решенията на Управителния съвет. След промяната на закона той е само председателстващ без право на глас. Така той няма как да влияе на решенията на УС. Няма думата. Големият проблем е, че една и съща бройка специалисти са администрирали бюджета на НФК преди няколко години, който е бил няколко стотин хиляди лева. Същите служители сега управляват бюджет от 9 млн. лв. по индикативна програма. Към тях ще  прибавим и 96 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост”, коментира Найден Тодоров и припомни, че след отстраняването на предходния директор с решение на Административния съд с него си е тръгнал и част от екипа.

В момента има подадени със завършена процедура  650 проекта и още 1200, които все още се разглеждат.  Лошото е, че кандидатстващите трябва да спазват посочените в проектите дати, а това в някои случаи ще бъде напълно невъзможно.