Поетесата Божана Апостлова направи днес опит да спаси България или поне да получи идеи как да го направи! Първоначалната идея бе да събере най-именитите български интелектуалци, които да дадат своите идеи за промяна в държавата и така да се съзадеде „Комитет за защита на България”. На срещата обаче въпросните големи имена не присъстваха, или както самата Божана каза, „скриха се под сурдинка”. Един от тях - Тома Томов, подкрепил поетесата в начинанието, но заявил, че отказва да оглавява подобно нещо, тъй като то ще бъде яхнато от опозицията, която иска да свали правителството (не че той харесвал правителството, но и опозицията не му се нравила). Липсваха и Стефан Цанев, Анжел Вагенщайн, Георги Господинов.

Въпреки това Божана реши да изложи идеите си и да мотивира останалите интелектуалци да се включат в каузата й. Точната концепция не стана ясна, нито наименованието на комитета, нито дейността, нито…

С две думи разбрахме, че положението в държавата не е розово и трябва да подпомогнем младите хора, които все пак са бъдещето ни! Чуха се гръмки и високопарни думи, които описаха и липсата на морал в днешно време.

„Ние, българските интелектуалци, трябва да запалим огънчето! Боли ме за младите хора. Ние ги обричаме да напускат България, защото не им предлагаме нищичко тук!”, коментира поетесата.

Божана Апостолова наблегна на липсата на производство в България. И предложи решение - искаме 30 милиона от държавата. Правим проект, набираме млади хора и им раздаваме по 10 000 лева, за да започнат собствен бизнес! (Критериите за подбора още не са ясни)

„Децата са нашите учители! Ние какво ще им завещаем? Аз ще си отида с тази горчивина, че децата ни емигрират”, каза писателят Йордан Велчев.

Истината е, че всичко казано днес е вярно - младите хора емигрират, производство няма, политиците са се самозабравили и прочие, и факт е, че се видя и желание това да се промени! Само със стоене не става, но и с празни приказки нищо няма да се промени. Срещата остана отворена и се очаква в скоро време продължение. 

Още новини четете ТУК

TNS.bg