Често критикуваме образователната система, че стои изолирана от реалния живот, че не дава практически знания на децата ни и след това те трудно се адаптират към трудовия пазар.

Все по-често обаче специализираните училища дават добър пример с дуални паралелки, партнирайки си с частния бизнес и отговаряйки на неговата нужда от кадри.

Има и такива инициативи, които тръгват от една на пръв поглед луда и нереализуема идея и много ентусиазъм. После срещат институционална подкрепа и дават нови възможности за учениците.

Такава е менторската програма – партньорство между Общинския институт „Старинен Пловдив” и Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров”. Лудите глави, които стоят зад инициативата, са екскурзоводът Вангел Илиев и преподавателят в училището  Саво Хаджигенов. Благодарение на нея учениците влизат в реалната роля на екскурзоводи и то не къде, а в сърцето на Пловдив – Стария град.

„Менторската програма, която с моя колега Саво Хаджигенов създадохме, е сбъдната мечта. Върл привърженик на тезата съм, че най-добрият начин да опазим нашето културно наследство е като предадем знанията си за него на идните поколения. Успехът на тази програма се корени в това, че тези млади хора на терен и в реално време се запознават с  историческата и културна палитра на нашия град, което само по себе си води до създаването на една нова гилдия на хора с отношение към представянето и опазването на пловдивската съкровищница.  Създава се една приемственост. В процеса на обучението си те работят със специалистите в Стария град, а сред тях има художници, изкуствоведи, филолози, някои владеещи и по-редки езици като чешки, арабски”, разказва екскурзоводът Вангел Илиев и допълва, че най-хубавото се крие във факта, че учениците създават свой разказ за Пловдив, базирайки се на наученото от всеки един от тях.

„Менторското програма  безценно богатство, което ни дава изключително много пространство за професионалното развитие и на нашите ученици. С разширяването на техните знания и умения, както и работата на терен, успяваме да и да популяризираме както нашето културно наследство сред младите ученици, така и да подготвим професионални кадри в сферата на туризма. Благодарение на менторската програма, нашите ученици успяват да се докоснат до професията , да придобият специфични практически умения. Благодарен съм на ръководствата на двете институции, защото всяка идея се нуждае от подкрепа.  Смятам, че това е едно невероятно добро партньорство.  В работата на терен учениците посрещат туристи, популяризират нашето безценно културно наследство и това е най- хубавото. Надявам се, че нашето партньорство ще продължи и ще продължим със същия хъс, със същия замах да развиваме нашата идея”, казва Саво Хаджигенов. 

Екскурзоводът в ОИ „Старинен Пловдив” Таня Йорданова също е категорична, че такава програма е полезна и за нея и колегите ѝ, и за учениците. Децата имат възможност да се запознаят с особеностите на Стария град, на историческия център в Пловдив и да се опитат да практикуват действително с реални беседи пред туристи.

„Що се отнася за нас, това е голяма помощ, особено през летния сезон, когато много колеги излизат в отпуска. Вече имаме двама  възпитаници на менторската програма, назначени на трудов договор ,и смятам, че това наистина е постижение и голям успех на програмата. Така учениците са още по-мотивирани. А ние се радваме на техния успех”,  казва Йорданова.

Колежката ѝ Йорданка Парпулова също е убедена, че именно тези деца ще продъжат делото на всички, посветили се на Стария град.

„Те ще продължат нашето дело, а именно да презентират богатото културно историческо наследство както на Пловдив, така и на България”, допълва тя.

Своята подкрепа за проекта дават и уредниците на къщи в архитектурно-историческия резерват, които също се включват в обученията и разказват на младите хора в любопитни детайли за историята.

 „Важно е да се дава път на младите хора и те да черпят знания от по-възрастните колеги”, казва уредникът на къща Хиндлиян Росен Танев.

„Страхотна идея с прекрасен ментор, децата научават толкова много. Това са нашите бъдещи колеги, а културните институти имат нужда от тях”, допълва го уредникът на къщата на д-р Стоян Чомаков Валя Ангелова, където е експонирана постоянната изложба на Златьо Бояджиев.

 „Един проект е успешен, когато носи дивиденти на участниците в него.  Програмата дава възможност на младите хора да преценят дали това е мястото за тяхната бъдеща реализация. На нас контактът с тези ученици ни носи много положителни емоции, но те ни помагат изключително много в един  много труден период, какъвто е летният сезон, а най-талантливите от тях, натрупвайки знания, могат да бъдат наши достойни наследници”, завършва уредникът на Недкович Антоанета Пердикацева.

Младите хора успяха бързо да спечелят симпатиите на пловдивчани и гостите на града през лятото, когато бяха част от безплатните турове в рамките на тримесечния мултижанров фестивал „Лято в Стария град”.  Заедно с ментора си Вангел Илиев те направиха разходките из забележителностите на Пловдив още по-незабравимо.

ВЪЗПИТАНИЦИТЕ:

Тодор  Фердинандов:
За мен менторската програма е възможност да придобия много нови знания, да се запозная с нови хора и да разбера малко повече за работата на един екскурзовод.

Марио Гърков
Имах възможността да се запозная с културното наследство на нашия град, като посещавахме различни обекти. Преди менторската програма не обръщах голямо внимание на това с какво разполага градът ни, но сега знам и изключително много се радвам.

Елия Дечева, която вече работи в Стария град като екскурзовод:
Аз съм възпитаник на първото издание на програмата и  вече две година работя в Стария град на трудов договор. Менторската програма е нещо, което всъщност ми показа моя път -  професионален и в живота, и съм изключително щастлива, че мога да работя с такива професионалисти, да се срещам с нови хора от цял свят всеки ден и да научавам нови и нови неща за нашето културно наследство.

Георги Цанков, който вече работи в Стария град като екскурзовод:

Вече работя в Общински институт „Старинен Пловдив” и за мен менторската програма дава една уникална възможност да се развива в професията, дава такава възможност за всеки, който иска да се занимава с туризъм.  Запознах се с уникални хора и отделно от това  научих наистина повече за историята. 

Александър Лазаров, ученик:

 и съм част от втория модул на менторската програма. За мен менторската програма беше 1 страхотен шанс да изляза от зоната си на комфорт. Като се запознавам всеки ден с изключително готини хора и научавам все нови и нови неща за работата на 1 екскурзовод и за нашия град Пловдив.