Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев представляваща шадраван, изработен през 1980 г., разположен пред ДКЦ V, в район „Тракия“. В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови прецизно както над 40-годишните следи на времето, така и последствията от вандалски прояви, довели до изкъртване със сила и механично усилие на редица мозаечни елементи.

Днес мозаечният шадраван е не само възстановен като произведение на изкуството, но и работещ. Пускането му в експлоатация, напълно обновен, красив и в действие, предизвика изключително много позитивни емоции сред хората в района, като част от тях лично благодариха на автора Трифон Неделчев, разказа самият творец.

Предвижда се поставянето на камери, които да спомогнат за предотвратяване на вандалските прояви над красивия шадраван занапред, за да може естетизираната зона пред ДКЦ V в ЖР „Тракия“ да радва хората и да внася прохлада в летните горещини. Още през миналата година на съоръжението бе монтирано арт осветление, подменена бе системата, помпата, хидроизолацията и дюзите.

Припомняме, че през август миналата година, двете големи мозаечни пана върху фасадата на бл. 15 в ж.р. „Тракия“ също грейнаха в пълния си блясък, след като в продължение на близо три месеца Трифон Неделчев, заедно с помощници, извърши прецизната и трудоемка дейност по реставрацията на двете произведения на монументалното изкуство, за да могат отново да греят в пълен блясък с естествените си цветове и в цялост. Това се случи по инициатива на кмета на район „Тракия“ тогава, а днес кмет на Пловдив - Костадин Димитров, и заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, със съдействието на директора на ГХГ Красимир Линков. Тогава бе направена връзка с Трифон Неделчев - автор на паната, създадени през 80-те години на миналия век, в съавторство с Маргарита Томова и Александър Балдев. Неделчев, който живее постоянно в Германия, прие работата с радост, като осигури скъпоструващите материали за своя сметка и се отказа от авторски хонорар в полза на доброто дело.

„Ежегодно в бюджета на община Пловдив чрез отдел „Култура, археология и културно наследство“ се залагат средства за реставрация на монументално изкуство. По това перо бяха реставрирани мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня, паметника на Захари Стоянов, паметника на Момотаро от Окаяма, „Рибарчето“ и чешмата "Хорцето", намиращи се в Цар Симеоновата градина и други. Община Пловдив ще продължава да полага усилия и грижа за опазване и управление на един правно недобре защитен сегмент на културното наследство в България - фасадното монументално изкуство, създадено през последните 70 години. Използвам възможността да се обърна към гражданите на Пловдив да проявяват нетърпимост и да не допускат вандалски прояви, да сигнализират за нередности и да пазят тези изключително красиви образци на монументално изкуство“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Двете реставрирани пана, заедно с шадравана, разположен в откритото градско пространство пред ДКЦ V са заведени в баланса на администрацията на район „Тракия“, която занапред ще полага грижи за тяхното поддържане.