Поезията е
като преливна кръв за работата на сърцето:
макар и донорите
ѝ да са загинали отдавна
в ненадейни произшествия, кръвта им
продължава да живее – сродява чуждите
кръвообращения
и вдъхва дъх на чуждите уста.

Този фрагмент, писан от един от най-забележителните съвременни полски поети Ришард Криницки, точно описа това, което снощи се случи в Летен театър-Пловдив. Едно голямо туптящо сърце, като фасетно око на муха, образувано от стотици малки сърца. Неговият ритъм зададоха артистите на „ПоетиТе“, които направиха своята вълнуваща спирка в Пловдив по време на лятното им турне из България.

Посрещнаха ги стотици фенове, които изпълниха капацитета на открития театър на Бунарджика. Спектакълът им бе приготвил вълнуващо пътешествие из българската лирика, писана през три различни века. Всички заедно преживяха съвършенството на думите на авторите – Христо Фотев, Петя Дубарова, Стефан Цанев, Станка Пенчева, Валери Петров, Борис Христов, Ивайло Балабанов, Елисавета Багряна, Никола Фурнаджиев, Христо Ботев, Иван Ланджев, Георги Господинов и други.

И публиката сякаш се вълнуваше на тях в синхрон – аплодира шумно, потъна заедно в мълчание, смя се, плака.

Тази вечер е много специална! Много се вълнувам, защото, не знам дали чухте, но тук до нас се появи една кукучица. Маестро Антони Дончев свиреше в ритъм с песента ѝ. Толкова силно го почувствах, мисля, че преживях някаква форма на катарзис“, сподели Луиза Григорова-Макариев пред пловдивската публиката.

Всъщност природата на няколко пъти откликна на енергията на спектакъла. Като песента на цикадите, които огласяваха пространството около Летния театър, направи вълнуващ компанимент на Бойко Кръстанов, докато изпълняваше „Любов“ на Никола Фурнаджиев. „Никога не е имало по-подходящ саундтрак от тия цикади, честно“, пошегува се актьорът.

Птица се появи и по време на изпълнението на песента „Синева“ от Владо Пенев. Преди дни пък, по време на посещението на „ПоетиТе“ в Бургас, на сцена кацна и постоя бебе гларус, което те определиха като знак. „Гларусът, единадесетият артист на сцената, трябва да е била душата на някой голям бургаски поет, слязъл за малко, ей така, да послуша!“, написа Диана Алексиева – създател и организатор на формата.

Изпълненията на Владо Пенев, Бойко Кръстанов, Весела Бабинова, Захари Бахаров, Иван Бърнев, Луиза Григорова-Макариев, Малин Кръстев, Теодора Духовникова и Юлиян Вергов разходиха публиката из спектъра от емоции. Освен със стихове, те общуваха с публиката и чрез хумора. Запомнящо се шоу направи Бахаров, докато рецитира и изигра актьорски една от по-непознатите творби на Христо Ботев – „Ней“, писана в пристъп на ревност към жена. „Литературната критика е много недоволна от това произведение, но нашият екип го одобрява“, сподели той. Публиката се забавлява и с изпълнението му на „Изповед“ на Петко Славейков.

С ирония се намеси и колегата му Юлиян Вергов, който сподели, че е имал „сблъсък с разследваща журналистка“ и за момент обърка публиката. Всъщност актьорът направи обръщение към репортер от бургаски новинарски сайт, който публикува силно казано критичен материал по повод спектакъла на „ПоетиТе“ в Бургас. Цитат от него гласи: „Сцената бе постна, екипът от столични звезди си бе спестил разходите за видеостена, подходящ танц и като цяло за продължително овладяване на публиката. Музикалният съпровод на Антони Дончев не успя да даде "плътност" на изпълненията“.

Четох, че на сцената нямало подходящ танц, пък маестрото се опитвал, ама пианото му все не било достатъчно. Искам да споделя на тази журналистка, че ние имахме една жена каучук, която ни партнираше на сцената и се чекнеше, но за жалост си изкълчи крака. Имахме кобри, Антони Дончев им свиреше. Имахме гълтачи на мечове, но те станаха вегани и отказаха да участват повече. Относно огъня на сцената - Rammstein идват да се консултират с нас как да направят визуалните си ефекти. "Lord of the dance" се бяха ангажирали с нас, но сега им изникна една сватба, затова не са тук. Разбирате ли, то просто не зависи от нас..“, каза Вергов и предизвика бурен смях и овации както сред публиката, така и у колегите си актьори.

Също толкова силна реакция у хората предизвика любовната лирика, рецитирана от Теодора Духовникова, Иван Бърнев и Весела Бабинова.

Заредени от тази емоция и в израз на любов, по време на кратките антракти, екипът на „ПоетиТе“ повика на сцената Диана Алексиева. Определиха я като жената, заради която всичко това е възможно. Създателят на формата нямаше представа за изненадата, която ѝ готвят – и не скри вълнението си от огромния букет с пъстри цветя и „най-личното изпълнение“ на „Прощално“ от Вапцаров, което Владо Пенев ѝ поднесе.

В края на спектакъла публиката на препълнения Летен театър се изправи на крака и дълго аплодира. „Имам една молба към вас. Имаме традиция. Тя е от вчера“, пошегува се Бойко Кръстанов и допълни: „Включете фенерите на телефоните си, а ние ще си направим селфи с вас“. И стотици малки „светулки“ осветиха редовете на театъра, докато актьорският състав на „ПоетиТе“ запечата този момент в кадър.


Снимка:  Alexander Bogdan Thompson

Великият Атанас Далчев казва, че „Поезията не е общуване, а приобщаване. Приобщаване към Идеята, Красотата, Истината“. Така се случи снощи в Пловдив – една обща идея, за любовта към поетите, и любовта, на която само един поет е способен, чрез своята истина родиха красота.

След представлението си в града под тепетата организаторите на събитието споделиха: 

„Цикади, пеперуди, кукувици, стихове, ние и вие! Космос! Магия!
Това беше Поетите в Пловдив!
Благодарим!".