Истински празник на уличното изкуство с артисти от цял свят ще предложи програмата на фестивала TheatAir от 5. до 9. септември на различни локации в Пловдив. Започнал като съпътстващ модул на кукленото театрално биенале "Двама са малко - трима са много", уличният форум вече натрупа огромна популярност сред публиката под тепетата.

"На практика той се превръща в отделен фестивал, който заживява своя собствен живот. За първи път на TheatAir ще имаме собствена съпътстваща програма. Част от нея е мастър клас за дебютиращи куклени режисьори с ментор и основен идеолог Елица Петкова, който се провежда с петима селектирани участници от 30. август до 5. септември.

На 5. септември е официалното откриване на фестивала и ще можем да наблюдаваме репетициите на режисьорския мастер клас. Откриваме фестивала в 17 ч. на 5. септември с изложба на Панайот Добрев-Понко с негови акварели във фоайето на театъра. После ще има шествие със спектакъла "Пешеходна зона" и оркестъра "Марица брас" от пл. "Римски стадион" до Цар-Симеоновата градина. Там под сенките дърветата ще гледаме и слушаме Гранде Кантаджиро Баратоли - една прекрасна италианска група от улични музиканти. Костюмите им представляват кукли и докато те свирят, куклите правят същото.

Виенският павилион пък ще се превърне в сцена на световноизвестния белгийски клоун Еластик, който от 20 години обикаля фестивали по света и е изключителен майстор. Спектакълът му е много интерактивен и съм сигурен, че ще зарадва публиката", разказа директорът на Кукления театър Петър Влайков.

След емоциите в парка и по Главната публиката ще се завърне в Кукления театър, където на откритата му сцена от 20.30 ч. ще има спектакъл на ръце и сенки на Валерия Гуглиети - прекрасна аржентинка, чиято трупа е от Испания. Откриващият ден завършва отново на откритата сцена с концерт на Ангел Демирев трио.

"Каня с огромно удоволствие всички пловдивчани в центъра на града да се забавляваме заедно. В следващите дни - 6., 7. и 8. септември, гостуваме в парковете „Елит” в Тракия, „Рибница” - в Кършияка, и „Белите брези” – в Южен. Идеята на фестивала е да превърнем прекрасните открити градски пространства в сцена на улични артисти от различни жанрове. Програмата ни тази година е насочена към всички възрасти - тоест едно семейно преживяване. Мисля, че ще успеем да изненадаме всички. Още повече, че спектакли на толкова именити артисти не са гостували досега в пловдивските квартали. Обикновено тези събития остават изолирани в центъра. И занапред ще насочим вниманието си към всички пловдивски квартали, за да докоснем с изкуството си колкото се може повече хора", разказа още Влайков.

Той посочи и още едно важно събитие в програмата на фестивала, което Кукленият театър организира заедно с "АктУнима" - на 9. септември от 14 ч. ще бъде представен новият брой на списание "КуклАрт" за 2023 г. Това е единственото списание за куклен театър, превърнало се в алманах на българското куклено изкуство, който го представя по цял свят. За първи път ще има и режисьорска борса за куклени режисьори.

"След като колегите от Драматичния театър направиха подобна инициатива, се оказва, че сме мислели в една посока. Ще се представят 17 режисьори с 16 проекта пред, надявам се, всички мениджъри на държавни, общински и частни куклени театри. Това също се случва на 9. септември от 14 ч. в театъра. Надявам се това да стане традиция, за да могат творцците да презентират своите готови за реализация идеи и проекти", допълни Влайков.

Ръководителят на мастер класа Елица Петкова благодари за дадената ѝ възможност да реализира идеята си.

"Смятам, че е изключително полезно както за режисьорите, така и за мен и екипа, с който работим. Много е интересно и динамично. Идеите се движат всеки ден, променят се, нагласяме ги. На 5. септември ще направим открита репетиция на всеки от режисьорите. Много ще се радваме да дойдат хора, защото така ще покажем процеса на работа, създаването на спектакъла, където обикновено не присъстват външни хора", каза Петкова.