Крокодилът Хектор от Природонаучния музей вече има много по-широк дом – пет пъти по-голям от стария. Терариумът е оборудван с вентилационна система и  UV светлини.

Влечугото е пристигнало в музея в началото на 2015 г. и е било дълго малко над метър. Сега обаче пространството му е станало тясно.

„Затова предприехме промени, за да се чувства комфортно и в нови по-модерни условия”, каза директорът Огнян Тодоров.

Празникът започна с изпълнения на деца – приятели на музея. Екипите на ДГ „Майчина грижа” получиха грамота, защото са събрали 2000 лв., които са дарили за реконструкцията на терариума. Наградени бяха и възпитаниците на ДГ „Зора”, които също са подкрепяли дейността на музея

Природонаучният може да се похвали с постоянно повишение на посещаемостта и се стреми да обновява и разширява експозицията си.

„Най-съществено нещо – това е единственият и първи зелен музей на България. Изградена е фотоволтаична инсталация, с която почти изцяло си осигурява необходимия ток.  В северната част на сграда „Лотос” поставихме инсталация за колелета. Така музеят става дестинация за велотуризъм. Посетителите  използват контейнери за разделно събиране на отпадъци. В офиса ползваме само екологични принтери”, разказа още Огнян Тодоров.

Зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов припомни, че Община Пловдив последователно и системно финансира музеите в града, за да могат те да се развиват. Фотоволтаичната инсталация също е изградена със средства от градския бюджет.

Той коментира и темата за Домът на младоженците, който да стане част от експозицията на музея: "Това е само една хипотеза. В момента общината няма планове да премести част от експозицията там. В момента, в който това се случи, хората ще бъдат информирани".

 

Домът на младоженците става сграда на Природонаучния музейИмаме готовност, ако това се случи до края на годината, чрез Бюджет`2025 да заложим средства за проектиране отвътре на сградата, казва Пламен Панов