Нашата рубрика: "Какво се случи ДНЕС?" продължава с датата 19 февруари. Нека проследим най-запомнящите се моменти от днешния ден и събитията, които промениха историята на света:

 

На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава и на 21 октомври.

356 г. — Константин Велики заповядва да се затворят всички езически храмове в Римската империя.
1199 г. — С була на папа Инокентий III е признат новият духовно-рицарски орден — Тевтонския орден.
1861 г. — С манифест на император Александър II в Русия е премахнато крепостничеството.
1878 г. — Американецът Томас Едисон патентова фонографа.
1882 г. — Град Хаджиоглу Пазарджик е преименуван на град Добрич чрез указ на княз Александър Батенберг
1886 г. — По стар стил: Сръбско-българската война: След приключване на войната е сключен Букурещки договор между България и Сърбия.

1910 г. — Открит е Олд Трафорд - стадионът на един от най-големите английски клубове - Манчестър Юнайтед. Съоръжението е с капацитет 80 000 места и става най-големият стадион на Острова.

 

 

 

1915 г. — Първа световна война: Започва Битката за Галиполи.
1924 г. — Персийският шах Ахмад е свален от престола.

1942 г. — Втора световна война: Японската авиация напада град Даруин, Австралия.
1943 г. — Втора световна война: В Тунис започва Битката при прохода Касерин.
1949 г. — Политическият кръг "Звено" престава да съществува самостоятелно и се влива в Отечествения фронт
1951 г. — В София се състои премиера на първия антифашистки филм "Тревога" (по пиеса на Орлин Василев, сцен. Анжел Вагенщайн, реж. Захари Жендов).
1963 г. — СССР се съгласява да изтегли войските си от Куба.

1986 г. — Космическа програма на СССР: В околоземна орбита е изстреляна космическата станция Мир — първата изследователска станция за дълго обитаване.

1992 г. — С указ на президента за Главен прокурор на България е назначен Иван Татарчев.


2002 г. — Космическият апарат на НАСА Марс Одисий започва мисията по картографиране на повърхността на Марс.2003 г. — Самолет Ил-76 на иранските авиолинии катастрофира над Шахдад (Иран), загиват 275 души

 

 

 

 

 

Годината е 1473, а датата е 18 февруари. В Торун Полша се ражда Николай Коперник!

Николай Коперник (на латински: Nicolaus Copernicus Torinensis; на полски: Mikołaj Kopernik; на немски: Nikolaus Kopernikus) е астроном от времето на Ренесанса, от полско-немски произход, живял в провинция Кралска Прусия, по това време част от територията на Полша, и писал главно на латински. Той е първият Ренесансов учен, който предлага хелиоцентричната система и с това измества Земята от центъра на Вселената.

Най-важното съчинение на Коперник, „За въртенето на небесните сфери“ („De revolutionibus orbitum coelestium“), публикувано малко преди неговата смърт през 1543 година, често е приемано за началото на съвременнатаастрономия и на общата научна революция. Работата на Коперник стимулира последвалите научни изследвания, превръщайки се в ключов момент от историята на науката.

Един от универсалистите на Ренесанса, освен астроном Коперник е и математик, лекар, полиглот, филолог,преводач, художник, католически духовник, юрист, държавен служител, офицер, дипломат и икономист. Макар астрономията да е само странично занимание сред множеството му дейности, точно в тази област той оставя своето най-трайно наследство.

 

 

 

Днес е и националния ден за почит на националния герой Васил Левски!!!

 Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) ( на стар правопис: Василъ Лѣвскій) е български национален герой. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османското робство. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 г.

През 2007 г. чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

 

 

TrafficNews.bg