Пари за култура има, въпросът е как се изразходват. В момента Министерството на културата разполага с един от най-големите бюджети, откакто съществува. Това мога твърдо да го заявя. Почти 500 млн. лева са вече парите за култура, за целия сектор. Важно е средствата да се отразят и на заплатите в гилдията, коментира пред БТА в Ямбол председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. 

„Сега, доколкото знам, се изготвят министерски постановления и административни актове, с които тези пари да дойдат от държавата към Министерството на културата. Предстои 30 млн. лева от Министерството на финансите да влязат именно в сектор „Сценични изкуства“. Очакват се и 13,8 млн. лева също да влязат в Министерството на културата за други дейности“, каза Мутафчиев.

Според него културата, в частност театърът, оцеляват с много натиск през последните години на политическа нестабилност в страната. „И след натиска, с много разговори и диалог. Не само оцеляваме, но смея да твърдя, че в момента театърът е доста балансиран в оцеляването си. Залите са пълни, дори и в това време“, посочи председателят на Съюза на артистите.