С мистичен ритуал е свързана втората статуя, която бе открита от археолози в древния град Хераклея Синтика. Това сподели пред 24 часа проф. д-р Людмил Вагалински от НАИМ-БАН.

Хераклея Синтика нова статуя
"При нея има един странен ритуал - намерихме главата на 6 метра от тялото. Това трябва да се обясни, защото е направено съзнателно", убеден е археологът, но на този етап пази в тайна предположенията си.

Все пак професорът хвърля известна светлина върху въпроса защо много от древните статуи са без глави.

глава Хераклея Синтика

"Би могло да е станало при падане, но може и да се е получило при гладък срез по време на вътрешни конфликти в съответното общество. Например при смяна на религията. Знаем, че така е било, когато езичеството е заменено от християнството. Има информация, че на места е било придружено от сблъсъци и че счупванията са нарочно направени", разкри Людмил Ваглински.

И даде пример с главата на Севт III, която бе открита през 2004 г. от археолога Георги Китов. Археолозите открили, че тя била отделена много внимателно от тялото. "Човекът, който го е направил, е разбирал от леене на метал и изработване на статуи и е имал представа къде да натисне, за да отдели главата - може би с лост", смята проф. Ваглински. 

Севт Трети

И разкри още по-любопитен детайл - докато статуята на Севт е била цяла, е била поругана и лицето е удряно с факла. "В една от скулите се забелязва дълбоко врязване, а едното око е в тежко състояние. Виждат се следи от битум от горенето на факлата, очната ябълка е изместена малко настрани. Възможно е след смъртта на този мощен владетел недоволните от неговата власт да са атакували фигурата му ритуално, за да го "накажат", смята още археологът.