Два дни след рождения си ден, когато навърши 70 години, актьорът Димитър Селенски отбеляза юбилея си с авторски моноспектакъл „За какво са ни артистите?”. Празникът беше двоен – през 2024 г. се навършват и 50 години творчески път на Селенски. Роднини, приятели и гости започнаха да се събират пред Епископската базилика, където се състоя събитието, още 40 минути преди началото на спектакъла. Цветя, подаръци и най-вече нетърпеливи погледи, изпълнени с възхищение, уважение и искрена обич правеха празника наистина специален.

А в спектакъла „За какво са ни артистите?” Димитър Селенски разказа основните моменти от житейския и творческия си път, а след това преля личната си история към първия откъс от свой моноспектакъл - „Небето на Димитър“ по „Забравените от небето“ на Екатерина Томова. След това продължи с фрагменти от „Щурчето - убиецът на Ботев…?“ - по романа „Неговата любима“ на Неда Антонова и Великденско вино“ от Константин Илиев, като между сценичната игра се преплитаха архивни кадри за годините и  ролите му в театрите в Добрич, Силистра, Шумен и Русе, както и откъси от негови филмови и телевизионни роли. Всичко това беше представено на екран в мултимедийна презентация, подготвена от актьора и неговия син Борис Селенски.

Сред многобройните гости на вечерта бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов, продуцентът, режисьор и хореограф на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров, с когото го свързва дългогодишно приятелство и двайсет годишно партньорство, много актьори, както и неговите близки приятели - режисьорът Георги Кайцанов и сценографът Светлана Урумова, съратници в създаването на голяма част от неговите спектакли. След края на спектакъла, гостите търпеливо изчакаха появата на актьора, за да поднесат цветя, подаръци и благопожелания по повод 70-годишнината. Актьорът бе посрещнат от гайдарски състав, изненада, подготвена от Христо Димитров. 

Актьорът Димитър Селенски работи съвсем целенасочено в жанра на „монодрамата“. Неговите спектакли са своеобразна изповед-провокация към нашето отношение и разбиране за историята. Сериозен акцент в моноспектаклите му, както и в близо двайсет годишното му партньорство с НФА „Българе“ е темата за България и героичното минало на страната ни.

Събитието се  организира от Център за преводи и езиково обучение „АСТАРТА – М“ и Арт Студия „ЛАБАС“ и се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив. 

Снимки: Катрин Гутман