В навечерието на 69-тата годишнина от рождението на Добромир Тонев по традиция бяха връчени наградите на Националния конкурс за поезия, носещ името на поета, в който право на участие имат автори до 45-годишна възраст. Или поне до сега, защото, както стана ясно и по време на церемонията, това условие ще бъде променено при следващи издания, макар да е въведено с идеята да отрази възрастта, на която големият пловдивски поет напуска видимия свят.

Тази година журито в състав Недялко Славов (председател), Росен Карамфилов и Димана Йорданова (членове) отличи най-добрите творби на участниците, които бяха над 80. Първа награда обаче не беше връчена.

Паричната награда от 300 лв. и грамота получи студентът Радослав Христов от гр. Добрич. Специалната награда на Радио Пловдив за млад поет – 400 лв. и интервю по Радио Пловдив спечели Ралица Райкова от гр. София. Нощувка за двама в хотел „Одеон“ – Пловдив, осигурена от Тони Симидчиева – председател на РЗК Пловдив, спечели Велимир Макавеев от гр. Враца. Третата награда – 400 лв. и грамота получи Мария Куманова от гр. София.

Ден след рождението на поета разговаряме с Петрана Петрова - носителката на втора награда в тазгодишното издание на Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев”, която ни разказа за своя творчески път, любовта към литературата и ролята на литературните награди в израстването на автора.

Здравейте, г-жо Петрова, и поздравления за наградата в Националния конкурс за поезия "Добромир Тонев"! По време на церемонията стана ясно, че пишете отскоро. Какво Ви накара да започнете да го правите?

Здравейте и благодаря за поздравленията! За мен тази награда е огромна чест и отговорност, защото носи името и почита паметта на един от моите любими автори - Добромир Тонев.

В интерес на истината, трябва да отбележа, че аз пишех и като дете, но през студентските си години спрях с писането. Доста дълъг период измина оттогава – до пролетта на 2022 г., без да пиша. Започнах отново, защото имах силни преживявания в онзи период от живота си. Това беше моя начин да се "преборя" с ураганите в мен и да успея да продължа. Винаги в трудни моменти съм чела и препрочитала стиховете на харесвани от мен поети. В началото на 2022 г. реших да опитам да "излея" на листа това, което преживявам аз. Така продължих с писането след доста дълга, близо 20-годишна пауза.

А какво означава за Вас участието в подобни конкурси?

Във всеки конкурс, в който съм участвала, съм мерила сили най-вече със себе си, опитвайки се да напиша по-добър стих. Отличавана съм в международни и в национални конкурси, което ме радва и всъщност ми даде необходимата вяра и творческо самочувствие, за да се осмеля да издам собствена стихосбирка в началото на 2023 г. Освен това, чрез участието си в конкурси ми се иска да сверя собствената си оценка като творец с тази на утвърдени имена, журиращи подобни конкурси. Поезията е твърде субективна и може един и същи стих да бъде харесан от един читател и отречен от друг. Затова класирането на моите творби на призови места в престижни конкурси е ориентир, че нещата се получават и има смисъл да продължавам в моята посока.

Какви други отличия и участия имате?

Носител съм на награди в редица национални и международни поетични конкурси.

Много съм горда с Голямата награда в Шестия национален литературен конкурс „Станка Пенчева“ под надслов „Дървото на живота“, организиран от Община Стралджа; Първо място в 23-тия Национален поетичен конкурс „Любовта“, организиран от Младежки дом Враца; Първо място в Международният фестивал „Българска душа на святата земя“; Първо място в XVII Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите“ в раздел „Литература“, организиран от Сдружение „Музите“, Община Созопол и Изпълнителната агенция на българите в чужбина; Първо място в Национален поетичен конкурс – Нова Загора 2024 г., организиран от Община Нова Загора; Първо място в XXI-ви Национален конкурс за поезия Никола Вапцаров, организиран от НЧ „Н.Й.Вапцаров-1922“ – София; Първо място в Национален конкурс за поезия на тема "Челопеч - чело на слънцето" по повод 90-годишнината от рождението на поета Харалампи Харалампиев, организиран от Община Челопеч през 2023 г.; Второ място в Национален поетичен конкурс – Нова Загора 2023 г., организиран от Община Нова Загора; Второ място в X Национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта“, организиран от Община Асеновград; Второ място в Национален литературен конкурс „Пролетна магия”, организиран от Народно читалище „П. К. Яворов-1920”, град София, и още много други. Не мога да изброя всички, но съм горда, че за период от 2 години имам десетки отличия в национални и международни конкурси.

Кои образи от литературата Ви вдъхновяват най-много?

Намирам вдъхновение във всичко, до което се докосвам. Природата е неизчерпаем източник на красота и сила за мен. Вдъхновява ме творчеството на много поети от настоящето и от близкото минало на България, сред които Добромир Тонев, Станка Пенчева, Надежда Захариева, Дамян Дамянов, Петя Цонева и още много творци, пред които се прекланям.

Какво Ви дава четенето на проза и на поезия?

Четенето ми дава свобода в собствените ми творчески търсения. Чета много и то предимно проза. Поезията не е за всеки ден - към нея посягам, когато съм на една особена честота. Всеки любител на поезията знае за какво говоря. Срещите с поезията са специални, докато прозата за мен е повече рутина и необходимост. Стиховете идват в момент, когато съм готова за тях и преживявам нещо разтърсващо ме. Тогава сядам да чета или да пиша - защото чувството е твърде силно, за да отмине тихо и незабелязано.  С поезията мога да погледна през друга призма на онова, което ми се случва, и да намеря сили, ако такива нямам. Колкото повече пиша или чета поезия, толкова повече опознавам себе си и по-свободен човек и творец ставам.