БНТ2  отбелязва четвъртия си рожден ден на 16 октомври с различни събития в София, Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. В Пловдив  от 18.00 часа , в „Лъки – дом на киното „  започва  филмовата нощ на БНТ2 .  За пловдивчани и гостите на града  БНТ2 е подготвила  прожекция на някои от знаковите документални ленти ,  създадени през последните години . Нощта на документалното кино започва лентата на БНТ Пловдив  :   „ Д@ , опера „ . Авторски разказ на журналиста Деница Торньова и оператора Антон Марчев за създаването на спектакъла на Пловдивската опера „Бохеми „ .

Сълзи в очите, звезди в косите на актьорите от първия български професионален театър  зрителите ще видят и във филма на режисьора Пепа Кошишка - „Възвишение“, с начален час 18.30.  Филм за несъстоялата се българска револУция, за изгорялата сцена и за  работата по създаването на спектакъла на Иван Добчев с трупата на пловдивския театър .

От  19.00  и 19.30 часа , последователно , публиката в „Лъки – дом на киното“ ще може да се  срещне с двама от знаковите съвременни български творци  художника Атанас Хранов и писателя Александър Секулов.  „Мостовете на Александър"  е най-новият документален филм на БНТ Пловдив. Надникване в немонолитния  живот на един артист , в който множество мостове свързват хора и светове. Някъде там една вълшебна писателска маса потегля в Магеланово пътешествие , за да акостира в пристанището на истинското приятелство .  Някъде там може да бъде забелязан високия Художник , тъкмо след като е хвърлил котва след своето плаване до Исла Негра. За носовите фигури , оригинален проект на художника Атанас Хранов , създаден  пред камерата на БНТ Пловдив, разказва авторската лента „Пътуване към Исла Негра. От 20.00 часа  почитателите на историческата документалистика могат да гледат  филма на БНТ Благоевград - „Още ли бродиш, Делчев войвода" , вълнуващ разказ за съдбата на Гоце Делчев.

От  20. 30 часа в „ Градска памет" , документалния филм на русенския телевизионен център, зрителите могат да   видят  масонската лента и свидетелство на Захари Стоянов, част от личния архив на семейството на нобеловия лауреат Елиас Канети.

Корабокрушение, чудотворна икона, вълшебен извор и още куп чудеса предшестват създаването на първия български черноморски курорт - „Св.Св. Константин и Елена „ . Повече  за него публиката ще научи последната за вечерта лента, създадена от  телевизионния център на БНТ във Варна . 

Входът за всички прожекции е свободен .

TrafficNews.bg