Археолозите от Archaeologia Bulgarica откриха нова уникална находка в Хераклея Синтика.

В страницата си във Фейсбук те съобщиха, че са започнали разкриването на сграда с подова мозайка в античния град край Петрич.

По думите на ръководителя на екипа проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) не става дума за жилище, а за обществена римска сграда.

„За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под. Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм; наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата", коментира проф. д-р Людмил Вагалински.

В края на миналата седмица нова двуметрова статуя беше открита в античния град край Петрич.

Мраморната скулптура е била близо до мястото в канала, където през юли беше открито почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес.

Древният град Хераклея Синтика се намира в землището на с. Рупите, върху склона на вулканичното възвишение Кожух, което от години се радва на силен интерес заради поклоненията в храма на Ванга.

 

Изключителна находка в древния град Хераклея Синтика край ПетричДвуметрова мраморна статуя на Хермес е открита в канала на полиса

Започва реставрацията на статуята, открита в Хераклея Синтика

Втора статуя беше открита в Хераклея Синтика