5 март е датата, която много хора няма да забравят. През 1953 година умира един от най-неумолимите лидери в световната история.

Генералисимус Йо̀сиф Висарио̀нович Ста̀лин  е революционер и съветски лидер от грузински произход. Той е член на болшевишката партия и диктатор на Съюза на съветските социалистически републикиГенерален секретар на ЦК на КПСС и Председател на Съвета на министрите на СССР, два пъти Герой на Съветския съюз.

Иосеб Джугашвили е роден в Гори в Тифлиска губерния на Руската империя. Това вероятно става на 18 декември (6 декември стар стил) 1878 година, макар по-късно официалните му биографии да сочат за негова дата на раждане 21 декември 1879 година. И двамата му родители, Бесарион (1850-1909) и Екатерина Джугашвили (1858-1937), са деца на крепостни селяни. През 60-те години баща му напуска родното си село и работи като обущар в Тифлис, а след това в новосъздадена обувна фабрика в Гори. Той се жени за Екатерина Геладзе и двамата имат три деца, но двамата по-големи братя на Иосеб умират още като деца.

Още докато Иосеб е съвсем малък, баща му се пропива и през 1883 година напуска семейството и заминава за Тифлис. През следващите няколко години той на няколко пъти се опитва без успех да вземе сина си при себе си. През 1884 година той боледува от едра шарка, която оставя белези по лицето му, а година по-късно е блъснат от файтон и лявата му ръка остава трудно подвижна до края на живота му.

Майката на Иосеб иска той да стане свещеник и през 1886 година се опитва да го запише в подготвителните курсове на духовно училище в Гори, но не успява, тъй като той изобщо не говори руски език. През следващите месеци той усилено учи руски и след две години е приет, макар че до края на живота си говори руски със забележим акцент. През 1889 година е записан в редовните курсове на училището, което завършва с отличен успех през 1894 година, получавайки препоръки за постъпване в семинария.

През 1894 година Иосеб Джугашвили е приет в Тифлиската духовна семинария, продължавайки подготовката си за свещеник. Той е добър ученик и през следващите години публикува няколко свои стихотворения на грузински в местни списания. През 1907 година едно от тях, посветено на княз Рафаел Еристави, е включено в антология на грузинската поезия.

Докато учи в семинарията, Джугашвили се запознава с марксизма и през 1898 година става член на грузинската социалдемократическа организация Месаме даси. Той участва в работнически събрания в различни промишлени предприятия и оглавява социалистическа група в тифлиското железопътно депо, където през декември е проведена кратка стачка. През май 1899 година е изключен от семинарията, след като без извинителна причина не се явява на заключителните си изпити, но получава правото да преподава в началните училища.

 

Едни от най-запомнящите му цитати са: 

"За възпитанието на децата е най-важно колко пари им се дават." 

"
Незаменими хора няма"

"Проверката е висша форма на доверие.

Няколко интересни факти от живота на Сталин: 

1. Истинското име на Сталин е Йосиф Висарионович Джугашвили. През 1910 г започва да използва името Сталин, което грубо се превежда човек от стомана. Преди отговарял на името Коба. Коба е герой от роман на Александър Казбеги, който олицетворявал грузински рицарски морал, символ на справедливост и свобода от потисничество.

2. Лицето на Сталин било покрито с белези, причинени от едра шарка в детството му. Всичките му официални снимки са боядисвани, за да не издават белезите.

Русия, Казан
 

3. Заради травма с файтон, когато бил на дванадесет, лявата му ръка става по-къса от дясната. Това налага дисквалифицирането му от царската армия.

4. На шестнадесет получава стипендия от Грузинската семинария.

 

5. Майка му искала Сталин да стане свещеник, затова посещавал семинарията. От друга страна баща му искал да бъде обущар, затова Сталин ходел от време на време с баща си на работа. В крайна сметка желанието на майка му се сбъдва, но за кратко. Сталин е изгонен от семинарията заради революционна дейност.

6. За погребението на майка си Сталин изпраща венец.


 

7. Той обръсва брадата и мустаците на Ленин, когато е трябвало да се крие във Финландия през 1917 г.

8. Сталин прави банкови обири, за да подпомогне 

Комсомолска правда

 финансирането на болшевишките дейности.

9. Заподозрян е от други революционери като таен агент на царската полиция. Причината е, че като го арестуват, много лесно се измъква от ареста.

10. Абсолютното му равнодушие към човешкия живот е доказано - принуждава войниците си да маршируват върху минни полета.

11. Една история за жестокостта на Сталин разказва, че забранил на пазачите си да влизат в покоите му - нарушителите наказвал със смърт. Веднъж решил да ги изпита и започнал да крещи, сякаш от агония. Приближените му пазачи влезли в стаята му, за да проверят дали е добре, след това били екзекутирани за нарушение на забраната.

12. Когато Сталин наистина получава сърдечен удар в спалнята си, никой от пазачите не се осмелява да влезе. Той е намерен в полусъзнание от Петър Лозгачев, след което в рамките на седмица умира.

13. Първото дете на Сталин – Яков, умира от тиф през 1907 г.

TrafficNews.bg